Az alkotmánymódosítási javaslat azt rögzítené: nyugdíjat az kaphat, aki betöltötte az általános öregségi nyugdíjkorhatárt. Ugyanakkor törvény rendelkezhet arról, hogy a korhatárt még el nem érők is részesülhessenek nyugdíjban. A javaslat indoklása arra utal, hogy ez például a nők 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulására vonatkozhat.Rétvári Bence, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában elmondta, a több százezres becslésekhez képest viszonylag szűk lesz azok köre, akiket érint majd a korhatár alatti nyugdíjak rendszerének átalakítására tett alkotmánymódosítás; azokról van szó, akik munkaképes állapotban vannak, nincsenek egészségügyi problémáik, és kapnak havi százötvenezer forint nyugdíjat az államtól úgy, hogy ugyanannyi pénzért dolgozhatnának is, mondjuk a rendvédelmi szerveknél.

Az tény, hogy korhatár alatti öregségi ellátásban Magyarországon ma 238 ezer ember részesül. Ez elmúlt nyolc év korkedvezményes engedményei évi nyolcvanmilliárd forint kiadást jelentenek a büdzsének – emlékeztetett az államtitkár.

nyugdíj


A Fidesz harmincezer nyugdíjas rendvédelmist (volt rendőröket, volt határőröket, volt pénzügyeseket és volt bv-seket) állítana munkába - erről a MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Lázár János fideszes frakcióvezető és az MSZP-s Harangozó Tamás heves vitában ütköztette érveit. Kérdés, hogy lesz-e munkája ennek a harmincezer embernek.

Lázár János megerősítette: kizárólag az 57 évesnél fiatalabb, nyugdíjas rendvédelmi dolgozókra vonatkozik elképzelésük, szerintük ugyanis nem tartható fönn, hogy a hivatásos állomány tagjai negyvenes éveikben nyugdíjba vonulnak. Hangsúlyozta: „tekintettel arra, hogy Magyarországon három és fél millió embernek kell dolgoznia ahhoz, hogy önmagán kívül még hat és fél millióról gondolkodjon, közben pedig a munkaképes korú lakosság száma folyamatosan csökken, ezért azt gondolja a Fidesz, hogy mindenki, aki képes rá fizikailag és az egészségi állapota megengedi, annak dolgoznia kell!” Hozzátette: akik korkedvezményes nyugdíjban van és korábban közszolgálatot végzett, azok számára az államnak – ha tud – munkát kell felajánlania. Mint mondta, a rendészeti dolgozók között vannak olyanok, akiknek a tudása, felkészültsége jelen pillanatban elengedhetetlen.

A Parlament előtt lévő Alkotmánymódosítás Harangozó Tamás MSZP-s képviselő szerint szó sincs róla, hogy csak a rendvédelmi dolgozókra vonatkozna a módosítás – érinti a rokkantnyugdíjasokat is, tehát bármilyen korkedvezménnyel nyugdíjba menő személyt.

Harangozó Tamás szerint azért mentek el korkedvezménnyel nyugdíjba a legtöbben, mert a kormány nem tudott nekik munkát ajánlani, míg Lázár János úgy véli, hogy az okok hátterében inkább az áll, hogy jobban jártak, vagyis jobban megérte számukra a magasabb nyugdíj, amelyhez képest aktív dolgozóként kevesebbet kerestek. Az még kérdéses, hogy a kormány milyen bérösszeggel venné vissza a korkedvezménnyel nyugdíjba vonult rendvédelmiseket és ez mekkora kiadást jelentene – erről a következő hetek kormányülésein születhet döntés.

Címkék: Lázár János, alkotmánymódosítás, korkedvezmény, nyugdíj, gazdaság