- A halőrök után már halászokat is át kellett csoportosítani a Balatonon a tavaszi halelhullás kezelésére. Jelentős gondot okoz, hogy az idén nincs forrás a haltetemek eltakarításának, elszállításának és megsemmisítésének a finanszírozására, amely mintegy 30 millió forintba kerül – panaszkodott az MTI-nek Puskás Zoltán, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A cég a halászati joggal együtt megkapta a halgazdálkodással kapcsolatos közfeladatokat is, azaz a haltelepítést, a halőrzést, és tó ökológiai egyensúlyának biztosítása mellett a tavaszi halelhullással kapcsolatos teendőket is. A vezérigazgató azt is elmondta: az eddigi tárgyalások nem vezettek eredményre, és a cég idei közfeladataira egyelőre nem sikerült költségvetési forrást kapniuk.

A tél végi, tavasz eleji halelhullás természetes folyamat, azonban figyelemre méltó, hogy az idei halelhullás egyelőre jóval magasabb értékeket mutat a tavalyinál, és több mint 95 százalékban busákat érint. Turisztikai érdek volna, hogy halászattal, és ne a haltetem-eltávolításkor szabaduljanak meg a busától, azonban egyelőre tisztázatlan az is, hogy miből finanszírozzák a busahalászatot.

busahalászat


- A hatályos halgazdálkodási tervben az idén 250 tonnányi busa kihalászása szerepel, amelynek költsége mintegy 100 millió forint lenne. A becslések szerint még 5-6 ezer tonnányi úszkál a tóban a tájidegen, a 70-es években betelepített, részben elöregedett halfajból. A társaságnak ugyan keletkezik mintegy 400 millió forintnyi bevétele a horgászjegyek, illetve területi engedélyek értékesítéséből, de ezt a balatoni halgazdálkodásra, haltelepítésre, halőrzésre, illetve a horgászturizmus kiszolgálására kell fordítani – mutatott rá Puskás Zoltán vezérigazgató.

A halelhullás költségeit egy ideig még tudja állni a társaság önerőből, de véges az erre fordítható keret. A vezérigazgató jelezte: amellett, hogy a cége központi támogatást vár a közfeladatai ellátására, együttműködést is kíván kezdeményezni a tóparti önkormányzatokkal és idegenforgalmi vállalkozásokkal a tavaszi halelhullás kezelésére.

Ez az eset is sokak számára bizonyítja, mennyire elhibázott - és évtizedek után is problémákat okozó - döntés volt annak idején, a hetvenes-nyolcvanas években nem őshonos halfajtákat a Balatonba telepíteni.


Angolnatetemek, Fenyves,2010

A szokatlanul magas vízállás tavaly is sodort partra angolnatetemeket Balatonfenyvesnél.

Címkék: Puskás Zoltán, Balatoni Halgazdaság, busatetemek, angolnapusztulás, halászat