Mint arról korábban beszámoltunk a Kapos, a Pannon, és a Gemenc Volán Zrt. szakszervezete március 31-re üzemkezdettől üzemzárásig, az elégséges szolgáltatás biztosításával Somogy, Baranya és Tolna megyében sztrájkot hirdetett. A bíróság érdemi vizsgálat nélkül utasította el az elégséges szolgáltatási kérelmüket.

A Kapos Volán Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet, az Autóbusz-közlekedésben és Személyszállításban Dolgozók Uniója Baranya Megyei Független Szakszervezete és a DÁM Független Autóbuszvezetők Szakszervezete annak megállapítását kérte, hogy a sztrájk ideje alatt az elégséges szolgáltatás mértéke nem haladhatja meg a szolgáltatás 30 százalékát, illetve az átlagban foglalkoztatott munkavállalók nem több, mint 20 százalékát érintheti.

Indoklásul a fővárosi bíróság kiemelte, hogy egy részletesen kidolgozott kérelmet kellett volna beterjeszteni. A mostaniból ugyanis nem derül ki egyértelműen, hogy a sztrájk ideje alatt milyen szolgáltatást vehetnek igénybe az utasok.

A szakszervezet most megkéri a munkáltatóktól az adatokat. És járatokra lebontva ismét elkészíti a "sztrájkmenetrendet". A régióban ez 4500, Somogyban 1600 járat összehangolását jelenti. Ezután a bíróságnak 15 napja lesz arra, hogy elbírálja az elégséges szolgáltatás mértékét - tudta meg a KaposPont a három érdekvédelmi szervezetet tömörítő Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetségének elnökétől, Dobi Istvántól.  

Hogy mikorra tervezik a 2 órás munkabeszüntetést Somogyban, még nem tudni. A szakszervezet csak akkor hirdet sztrájkot, ha a Kapos Volán vezetése nem írja alá a 6 százalékos béremelésről szóló megállapodást. A béremelés a Kapos Volánnál 635 dolgozót érint.




Címkék: sztrájk, Volán, szakszervezet, béremelés, kapos, gazdaság