Nem panaszkodhatnak a szállodák: jelentősen több a vendég. Az év első két hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt 6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva, a szálláshelyek árbevétele folyó áron 4,9százalékkal nőtt. A forgalom 87százalékát képviselő szállodák vendégforgalma mindkét hónapban élénkült, melyben a négycsillagos, illetve a wellness-szállodák vendégforgalma volt meghatározó (mind a külföldiek, mind a belföldiek esetében). A belföldi vendégek száma összességében 4százalékkal nőtt, akárcsak a belföldivendég-forgalom; a külföldi vendégek száma ugyanakkor 9,5 százalékkal emelkedett - derül ki a KSH gyorsjelentéséből.

A vizsgált időszakban 316 ezer külföldi vendég 824 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek és az éjszakák száma egyaránt nőtt (9,5; illetve 7 százalékkal). A külföldivendég-forgalom szerkezete továbbra is átalakulóban van.

A legjelentősebb küldő országok közül Olaszországból, Romániából, Franciaországból és az Egyesült Királyságból érkező vendégek éjszakáinak száma csökkent, miközben Németországból, Ausztriából, Oroszországból és Csehországból érkezők esetében nőtt.

Az öt- és háromcsillagos egységekben kevesebb, míg a két- és egycsillagos szállókban több éjszakát töltöttek el a külföldiek 2010 azonos időszakához viszonyítva. A külföldi vendégek számának emelkedése – a balatoni és a dél-dunántúli régiók kivételével – mindegyik turisztikai régióban megfigyelhető volt.

A Balatonon eltöltött éjszakák száma 2011. január–februárban a külföldiek és a belföldiek esetében fél, illetve 7,8 százalékkal emelkedett. A népszerű gyógy-, illetve wellness-szállodák látogatottsága kissé kedvezőtlen képet mutatott az év első két hónapjában. A megfigyelt időszakban a balatoni gyógyszállodák vendégforgalma (leginkább a külföldivendég-éjszakák visszaesésének köszönhetően) 21 százalékkal csökkent, a wellness-szállodákban – a kapacitásnövekedés ellenére – 5,6 százalékkal mérséklődött az éjszakák száma az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Budapesten – a megszokott tendenciától eltérően – a belföldi vendégeknek köszönhetően 5,1 százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma.

Január–februárban a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 33,4 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagos szállodák működtek a legmagasabb, 45,8 százalékos szobakihasználtsági aránnyal; a négycsillagos házak 38,4 százalékos foglaltságot értek el, a foglaltság 1,1 százalékponttal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A gyógyszállodák szobáinak igénybevétele is átlagon felüli volt: 45,5 százalék. A magasabb igényeket kielégítő, saját magukat kastélyszállodaként azonosító házak az átlagosnál alacsonyabb, 22,8 százalékos kihasználtsággal működtek.

A szálláshelyek összes árbevétele folyó áron 4,9 százalékkal emelkedett 2010-hez képest. A kereskedelmi szálláshelyek 2010. január–februárban összesen 26 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 13 milliárd forint volt. A vizsgált időszakban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 13 435, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) 4485 forint volt. Budapesten a három–öt csillagos kategóriákban a szobák átlagára 8600 és 27 300, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 2100 és 12 800 forint körül alakult (ami körülbelül 32–101, illetve 8–47 eurónak felel meg). Januárban 275, februárban 271 forint volt egy euró, ami a két hónap átlagában 1 százalékos gyengülést jelentett.

A szálláshely-szolgáltatást nyújtó – több, különböző ágazatban működő – vállalkozások a szálláshelyeken februárban közvetlenül több mint 25 ezer főt foglalkoztattak, ami kismértékben meghaladja az előző év azonos időszak időszakát.

Forrás: KSH

Címkék: profit, szálláshely, szálloda, wellness, gazdaság, Balaton