Úgy tűnik, évek óta jó üzlet a kukorica és napraforgó vetőmag hamisításával és azok forgalmazásával foglalkozni. A csalók és nepperek azt próbálják kihasználni, hogy a kevés tőkével rendelkező gazdálkodók próbálnak ott spórolni, ahol tudnak. Ezért kínálják a vetőmagot – mármint a hamisat – féláron piacokon, teherautókról, csomagtartókból.

2010-ben a Vetőmag Szövetség és Terméktanács (VSzT) kampányt indított a hamisított vetőmagok ellen. Igyekeztek – az MgSzH-val együttműködve – minden érintett kisebb és nagyobb gazdálkodóhoz eljuttatni tájékoztatásukat arról, hogy miként lehet felismerni a hamisítványokat.

A mai árakkal számolva a hamisítványt használók akár 100 ezer forinttól is eleshetnek  hektáronként, ugyanis a fémzárolt, ellenőrzött szaporítóanyaggal szemben a hamisítványok akár 40-60, sőt 100 százalékos terméskiesést is okozhatnak. Utóbbi eset is előfordulhat, amennyiben a vetőmag egyszerűen nem kel ki, vagy nem hoz termést!

A hamisított vetőmagot akár teherautóról nagy tételben is árusíthatják, vagy kisebb vásárokon, piacokon „csomagtartóból” kínálják. A hamisított vetőmagot az ellenőrzött vetőmag piaci áránál olcsóbban ajánlják, esetleg akciós, vagy megmaradt tételként tüntetik fel. A címke anyaga és tartalma is árulkodik a hamisításról!

Címkék: terméktanács, vetőmag, Magyar Agrárkamara, gazdaság