A résztvevőket a rendezvénynek otthont adó Marcali város polgármestere, Dr. Sütő László köszöntötte, valamint megtisztelte jelenlétével Karvalics Ottó országgyűlési képviselő, Barcs város polgármestere is. A bevezető gondolatok során kiemelésre került, hogy bár óhatatlanul versenyhelyzetben vannak a Térségi Integrált Szakképző Központok /röv.: TISZK/, mégis erősíteni kell a közös gondolkodást, és a folyamatos tapasztalatcserét, hiszen a folyamatosan változó társadalmi és szabályozási környezet, valamint a társadalmi igény is ezt indukálja.

A konferencián a szervezők célja volt rendhagyó módon átfogó képet nyújtani a térség szakképzéséről, megismertetni a résztvevőket a környezetükben működő TISZK intézményekkel, továbbá olyan információk átadása, mely segíti a résztvevőket együttműködések kialakításában, valamint feltárni a szakképzés aktuális kérdéseit, folyamatokat.

A megye mind földrajzilag, mind pedig létszámát tekintve legnagyobb ilyen típusú intézménye – a Somogyi Térségi Integrált Szakképző Központ - képviseletében Kispéter Sándor főigazgató-helyettes mutatta be a 2008 óta működő intézményt, megvalósított TÁMOP illetve folyamatban lévő TIOP projektjüket és a távlati elképzeléseket. Kiemelte, hogy az intézmények sikeréhez elengedhetetlen a haladéktalan, rugalmas alkalmazkodás a kihívásokhoz. A szakképzés jelen rendszere mellé markánsan beillesztendő a felnőttképzés, hiszen a jelenlegi szabályozás nem kedvez a professzionális szakképző intézményeknek a tisztán üzleti alapon működő, privát felnőttképző cégekkel szemben. Ennek kiküszöbölése érdekében a minden TISZK intézménynek együttesen kell fellépnie a jogalkotók irányába a szabályozás hatékony átalakítása érdekében.

A szünetet követően a „legöregebb” TISZK, a 2003-ban alapított Kaposvári Térségi Integrált Szakképző Központ képviseletében Ponikfor Zoltán szakmai vezető adott tájékoztatást. Előadása különösen gyakorlatiasra sikerült, hiszen szakmai múltja közel fél évszázadra nyúlik vissza. A hallgatóság számos párhuzamot ismerhetett meg a múlt és a jelen szakképzésének helyzetével kapcsolatban, valamint innovatív – és korábban jól bevált – megoldások egész sora került felvonultatásra. Az előadó elsősorban a szakképzésben igen magas számban megtalálható hátrányos helyzetű és speciális nevelési igényű tanulók gondozását valamint az intézmények nevelési funkcióját világította meg régi-új szemszögből. Mint elmondta, bevált tapasztalat, hogy az értékteremto és gondolkodásra-megoldásra ösztönzo gyakorlatias oktatás a kivezető út a lemorzsolódás és tanulói demotiváltság zsákutcájából.

Összegzésként elmondható, hogy újszeru és kreatív tapasztalatcsere alakult ki a jelen lévő közel száz résztvevő és az általuk képviselt intézmények között – ezt emelte ki a program fő szervezője, Pécsi Oszkár szakmai vezető. A projektgazda SzaSzeT elkötelezett annak irányában, hogy a folyamatosan változó szabályozási és társadalmi környezet igényeihez rugalmasan illeszkedő információáramlás valósuljon meg, ezért a mai tapasztalatokat már be is építik a következő rendezvény előkészítésének a metodikájába.

Címkék: TISZK, Barcs, Marcali, gazdaság