Nagyüzemben folyt a kampány. Az utórohasztó a mostani kampányban debütált. Beváltotta a hozzáfűzött reményeket: 130 családi ház éves fűtési költségének megfelelő biogázt állított elő. 117 napos munkájáról ma számoltak be a kaposvári cukorgyárban.

- Ezzel a 7000 köbméter per nappal tudtuk növelni a termelést, és így a nagyüzemben is egy sokkal stabilabb termelést tudtunk fenntartani ilyen nagy mértékű gáztermelésel, mintha nem lett volna - mondta Szendefy Judit a Biogáz Fejlesztő Kft. ügyvezetője.

A cukorgyár itt nem áll meg: egy harmadik nagy fermetort szeretnének építeni. Az egymilliárd forintos pályázatot már beadták. Ha megépül, akkor még negyedével eshet vissza a gyár már amúgy is felére csökkentett energiaszükségletete. De ezen kívül még egy pályázat előkészítésén is dolgoznak.

- Szeretnénk egy gáztisztítót építeni, amellyel nyáron is üzemeltethetnénk a fermentorainkat, és 5-6 millió köbméter gázt gyártanánk, földgáz minőségű gázt - mondta Hájos László termelési vezérigazgató-helyettes.

A gyár azt szeretné elérni, hogy 2013-ra teljes energiaszükségletüket elő tudják állítani.

Címkék: Hájos László, Szendefy Judit, Cukorgyár, gazdaság