A legtöbb önkormányzat közmunkások segítségével összegyűjti a településen a feleslegessé vált faanyagot és ezt kiosztják a családoknak. De ez nem elég, mondják a polgármesterek.

A nagyberki erdőben 200 méteres körzetben legalább 10 köbméter fa található. Nem rőzse, nem cserje, hanem tűzifa. Korhad, rothad. A növényvédelmi szakmérnök azt mondja: Somogyban 10-15 ezer hektáron hasonló a helyzet. A magánerdők többségének ugyanis 20 vagy annál több tulajdonosa van. Ezért senki sem gondozza. 400-500 millió forintnyi tűzifa pusztul ezeken a területeken.

Tóth István szerint megoldás lehetne, ha az erdészeti felügyelet egyeztetne az önkormányzatokkal, akik tárgyalhatnának az tulajdonosokkal. Az önkormányzatok viszont azt mondják: az ötlet jó, de kormányzati intézkedésre lenne szükség.

Komár András nagyberki polgármester azt mondja: most csak négy embere van. De a fatárolót fel kell tölteni, mert idén is lesz tél. Nagyberkiben ugyanis egy tárolóba gyűjtik a közmunkások a településről a fát, a nyári viharokban kitört vagy az utak mellett útban levő fákat. Ezzel már többször segítettek 10-15 családon.

Napjainkra már minden harmadik somogyi a létminimum alatt él, ezért egyre kevesebb embernek telik tüzelőre. Idén télen Somogyban eddig öten fagytak meg.

 

Címkék: korhad, tüzelő, gazdaság