Egyre több lakáshiteles – különösen azok, akik devizában adósodtak el – kénytelenek megválni lakásuktól. Kényszerhelyzetben ez sokszor azt jelenti, hogy jóval a a piaci ár alatt.

Egy országos ingatlanközvetítő felmérése szerint a forintalapú lakáshitelt felvevők négy, a devizahitelesek hat százaléka már több mint három hónapja nem tudja fizetni a törlesztőrészleteket. Amíg tudnak, ragaszkodnak az ingatlanjukhoz, de ahogy múlik az idő, rádöbbennek, hogy az egyetlen ésszerű megoldás a lakás értékesítése. Még akkor is, ha ezzel elveszítik az önerőt, amit befektettek.

Sokkal jobban járnak ugyanis, mintha a bank árverezne. Egyre többen jönnek rá erre, és a bank hozzájárulásával elkezdik árulni a lakást. A tapasztalat az, hogy először a piaci árat, vagy még inkább a fölötti összeget próbálnak kapni az ingatlanért. De mivel a válság, és a kényszerértékesítések megjelenése alaposan átalakította a lakáspiacot, ez nem reális elképzelés. Aki gyorsan szeretne megszabadulni a kölcsönnel terhelt ingatlantól, sokszor jóval a piaci ár alá kell mennie. Persze, itt jön a számolgatás, mert még az sem biztos – különösen azoknál, akik nagyon alacsony árfolyamon vettek fel például svájci frank alapú hitelt – hogy hiába volt a jelentős önerő, amennyiért most el tudnák adni lakást, még a kölcsön összegét sem fedezné a mostani árfolyamon.

Nem váratlan, hogy megjelentek a piacon az ügyeskedők, akik kihasználva az adósok nehéz helyzetét, felvásárolják a lakásokat, befektetési céllal. Somogyban a Balaton partján, különösen Siófok környékén jellemző ez.

Címkék: ügyeskedők, árverezés, hitel, lakás, gazdaság