4000 hitelszerződést ugyanis már felbontottak a bankok, csak a végrehajtás van vissza. A kilakoltatási moratórium áprilisban megszűnik, így többen fedél nélkül maradhatnak. Az ingatlanközvetítők szerint már most 10-szeres a kereslet az albérletek iránt.     

Nehéz helyzetbe került családok, munkájukat elveszített hitelesek, akik az egyre növekvő hitelt nem tudják fizetni. Egyre többen kerülnek ilyen helyzetbe Somogyban is. Az ingatlanszakértő szerint  sokan inkább megvárják a végrehajtást, mint hogy eladják... Egyre több ilyen esettel találkozni. Oláh Miklós, a  Geniusz Ingatlanközvetítő  irodavezetője szerint azonban nem szabadna megvárni a hiteleseknek a végrehajtást. Azt mondja: amikor az ingatlanon lévő tartozás több, mint az elárverezett ingatlan értéke, fennmarad több millió tartozás. Ezt a bank  nem engedi el, hanem végrehajtják a fizetésekből, juttatásokból.

Ezek a családok sokszor albérletbe kényszerülnek. Már most tízszeres a kereslet a kiadó lakások iránt. Szakemberek szerint ez tovább növekedhet. Jelenleg ugyanis több mint 8000 család nem tudja fizetni a tartozását Somogyban, sőt felével a bankok már fel is bontották a szerződéseket. Ez több mint 30 ezer embert érinthet, azaz a megye lakosságának 10-15%-át.

Kovács László, a  Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodájának ügyvezetője szerint nagyjából elértük a csúcspontot. Most már csak azok a hitelek fognak bedőlni, ahol a hitelesek eddig még tudták húzni az időt, de lassan már minden tartalékukat felélik. Ez már sajnos a közepesen kereső rétegekre lesz jellemző.

Kovács László hozzátette: az árfolyamváltozások és a munkanélküliség miatt a bedőlt hitelek száma Somogyban magasabb lehet, mint az országos átlag. Az információs iroda egyébként április végéig "Adósmentő tavasz" néven akciót hirdetett, hogy minél kevesebben kerüljenek utcára.

Címkék: árverezés, lakáshitel, kilakoltatás, albérlet, gazdaság