A szakemberek szerint évekig eltart, amíg rendbejön a föld. Ráadásul az őszi talajmunkákat és a vetést sem tudták sok helyen elvégezni.

Hónapok óta először ideális az idő ahhoz, hogy szántani lehessen a földeken. Tarr Attila, a toponári Kapostáj Zrt. ügyvezető igazgatója szerint akkor van baj, ha 10 napig száraz fagy van, -10 fok alatt i hőmérséklet. Az őszi talajmunkák 40%-a elmaradt a Kapostáj területein. Talán a héten le tudnak ebből faragni, de a többi tavaszra marad. Ha az idő engedi.
Ősszel alig tudtak rámenni a földekre. A vetés nagy része is elmaradt. A talajmunkákat nehezen lehetett elvégezni, tehát több idő, több energiaráfordítással,  például a répabetakarításnál nagyobbak voltak a veszteségek, ott komolyabb kárt szenvedtek.
Megyénkben is nagy területek álltak sokáig vízben. Csaknem 5000 hektárról nem tudták a termést betakarítani. Jelenleg is több mint 2000 hektárt borít belvíz Somogyban. De ennél jóval nagyobb terület: 70 ezer hektár szántóföld, gyümölcsös, szőlős károsan átnedvesedett.
A megyei földművelésügyi igazgatósághoz 18 gazda nyújtott be kérelmet, 358 milliós kárigénnyel. Ezt azok kapják, akiknek 30%-ot meghaladó a veszteségük. 11 ezer hektár szántóföldi növényt, 200 hektár szántóföldi zöldségfélét és 180 hektár gyümölcsöst mosott el az eső, tépázott meg a szél vagy a jég.
Szabó Tamás, Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége megyei elnöke szerint akár több több milliárd forintot jelentett ez is. A kár sok helyen szemmel nem is látható.
Szabó Tamás szerint a kárenyhítési rendszeren is lehetne változtani, 30%-os veszteséget ugyanis kevés somogyi gazda szenved el, de így is nagy a káruk.
Az agrártárca éppen tegnap hozta nyilvánosságra, hogy új rendszert hoz létre, ami jövőre léphet életbe. Tavasszal pedig elindulhat a gazdáknak kidolgozott hitelprogram.

Címkék: károk, gazdák, belvíz, mezőgazdaság