A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)  legfrissebb, néhány nappal ezelőtti kimutatása szerint egy év alatt 12,5 százalékkal nőtt az eljárás alá vontak száma, akiktől összesen mintegy 705,2 milliárd forint adó-, járulék- vagy illetéktartozást próbálnak behajtani. A hatóság azzal számol, hogy a követelésből több mint 300 milliárd forint beérkezik a számlájára.

A feketelista.hu információi szerint a listán szereplők száma annak ellenére sem csökken, hogy hetente átlagosan több mint ötezer cég ügyét lezárják, és törlik őket a kimutatásból, mert hasonló nagyságrendben újabbak kerülnek fel a helyükre. Az elmúlt esztendők tapasztalata szerint évente 8-10 százalékkal nő az adóvégrehajtás alá vont cégek száma; az adóhatóság informatikai fejlesztéseinek köszönhetően egyre több adóst viszonylag rövid időn belül „utolérnek”.

A feketelista.hu portál a NAV adatbázisa alapján összeállította azoknak a cégeknek a 100-as toplistáját, amelyek ellen a legtöbbször indított az adóhatóság végrehajtási eljárást. A legtöbb adóvégrehajtást a KAPOS-PETROL 2005 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., a BARBIX 2000 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. (mindkettő dombóvári), valamint a kaposvári Gerber Optika Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ellen rendelték el. A toplista e „dobogós” helyezettjeit az elmúlt három esztendő alatt egyenként huszonhatszor keresték az adóhatóság végrehajtói.


A megyékről készített összesítés alapján szám szerint – gazdasági súlyánál fogva is – Pest megyében folytatnak a legtöbb cég ellen adóvégrehajtást. Az itt működő mintegy 82 ezer cégre. A legkevesebb eljárással Tolna és Vas megye (1058-1058), illetve Nógrád megye (1144) cégei szerepelnek a kimutatásban. Ez persze azzal is magyarázható, hogy ezekben a megyékben a cégek száma is mérsékeltebb a többieknél. Somogy a mezőny utolsó harmadában kapott helyet, 1572 eljárással.

Nem ilyenkedvező a helyzet, ha a létező és az eljárás alá volt cégek arányát nézzük. Somogy ezen a listán az éllovasok közt szerepel hat százalék fölötti aránnyal. Kiugró adat áll Szabolcs-Szatmár-Bereg neve mellett: két esztendő alatt a megye létező cégeinek 12,49 százalékát érte utol a felszámolás. Nógrádban ez az arány eléri a 8,30 százalékot, míg Heves megyében, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, valamint Zala megyében egyaránt meghaladta a 6 százalékot.

A városok közül a folyamatban lévő összes eljárás mintegy 45 százaléka, szám szerint 51193, Budapesten található cégeket nevez meg. A legjobb a helyzet Győrben, 968 eljárással.


Az adóhatóság adatai szerint a hazai vállalkozások adótartozása körülbelül 1900 milliárd forintra rúg. A működő cégek, egyéni vállakozók és magánszemélyek hátralékának összege meghaladja a 600 milliárd forintot, a többi tartozás a nem működő cégeket terheli. Ez utóbbiakat végrehajtási eljárás vagy felszámolási eljárás keretében próbálják behajtani, kétséges eredménnyel. Ha egy adóssal szembeni a végrehajtási eljárás sikertelen, vagy csak részben eredményes, és a további eljárástól eredmény nem várható, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kezdeményezi a felszámolást, hacsak ezt időközben más hitelezők még nem tették meg – közölték a fekelelista.hu portállal az adóhatóságnál. A szakemberek tájékoztatása szerint az adóhátralék alapvetően két módon keletkezhet. Az adózó nem vallja be a kötelezettségét, vagy a bevallás után nem fizeti be határidőre a megállapított teljes összeget, illetve abban az esetben, amikor az ellenőrzés során a hatóság állapítja meg a hiányt, és a megadott határidőn belül nem történik meg a befizetés.
A feketelista.hu honlapján az adóvégrehajtás alá vont cégek névsora tíz állami nyilvántartás részletes adataival együtt folyamatosan figyelemmel kísérhető, az érdeklődő egyetlen klikkeléssel megállapíthatja, folyik-e ellenük bármilyen eljárás. Ezek az adatok fontos információkkal szolgálhatnak a döntéshozók számára egy-egy partner kiválasztásánál, ügylet megkötésénél – mondta Iklódi András, a portál főszerkesztője.

Címkék: végrehajtás, feketelista, tartozás, adó, gazdaság