Góczi István, a cég ügyvezetője az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában még azt mondta, nem tud a felfüggesztésről, az Energiahivatal azonban délután közétette a felfüggesztésről szóló határozatot.

A társaság fogyasztói nem maradnak gáz nélkül, az Energiahivatalnak ugyanis ilyen esetekben ki kell jelölnie egy vagy több szolgáltatót az érintettek szünet nélküli kiszolgálására.

A lakossági fogyasztóknál az új ár nem lehetne magasabb az egyetemes ellátásban használatosnál, mivel azonban az Emfesz ennél átlagosan nyolc százalékkal olcsóbban kínált fűtőanyagot, a gáz drágulására számíthat 300 ezer háztartás, hatezer kis- és közepes vállalat, 300 önkormányzat és 1100 intézmény. A fogyasztók tehát annyit érzékelnek majd a váltásból, hogy másik cégtől – a szolgáltatók kijelölése még nem történt meg – magasabb számlákat kapnak majd.

Az Emfesz súlyos tartozásai miatt először Fellegi Tamás fejlesztési miniszterhez fordult segítségért, majd múlt héten miniszterelnöki megbízott kinevezését kérte Orbán Viktortól. Végül az Energiahivatalhoz fordult, és válsághelyzet elrendelését kérte a cég megmentése érdekében.

Hiába fizetett ugyanis az Emfesz múlt héten az E.onnak, amíg nem fizeti ki milliárdos tartozását a Kelernek, addig a gáztőzsdén keresztül nem kap gázt, bankgarancia híján pedig az E.onra, és a Molra sem számíthat.

Az Emfesz korábban abban bízott, hogy hozzájut a Pomázi Csaba nevével fémjelzett cégcsoporttól követelt pénzhez: a Dunacent, az Energott, az Alfa-Nova, illetve a Szegedi Hőszolgáltató állítólag közel három milliárd forinttal tartozik neki. A cégek azonban tagadták, hogy tartoznának az Emfesznek, sőt, Pomázi büntető eljárást is kezdeményezett a gázszolgáltató ellen.

Címkék: , Emfesz, gazdaság