A világon szinte minden szakember kétkedve fogadta, amikor a kaposvári cukorgyár előállt az ötlettel: cukorrépaszeletből biogázt állítanának elő. A sikertörténet 2007-ben kezdődött. Akkor adták át az üzemet. Azóta annyi bioenergiát állítottak elő, ami csaknem 30 ezer lakás éves fűtésére elegendő. És a cukorgyár energiafelhasználásának a felét fedezi. A sajtótájékoztatón elhangzott: tavaly februárban döntöttek, hogy bővítik a kapacitást, és még egy fermentor építésére pályáztak. A csaknem 200 milliós beruházás felét az unió támogatta. A kis utórohasztó három hónap alatt 1 millió köbméter gázt adott már.
Hájos László, a kaposvári Magyar Cukor Zrt. gyárigazgatója elmondta: nagyon intenzív a fő fermentáció, ezáltal nagyobb a tápanyag tartalma a lének, így nagyobb a gáztermelése az utófermentornak. Rádásul a hasznosítás is egyszerűbb lett. Szilárd és vizes fázisra bontják az iszapot. A kaposvári cukorgyár még egy nagy fermentort építene. Ahol akár földgáz minőségű gázt is elő tudnának állítani.