Összesen 200 jegyzőkönyv készült a hétfőig, de egészen szilveszterig dolgoznak az ellenőrök. Gyakran rendőri kísérettel, nem ritkán a VPOP munkatársaival, vagy mindkettővel járják az ellenőrök a megyét. Minden vásárt, kipakolást, alkalmi közterületi árusítást felkeresnek az ellenőrök, még akkor is, ha – mint vasárnap, az igen foghíjas kaposvári vásárban – befagynak a tollak.

Volt olyan számlát nem adó visszaeső vállalkozó, akire egymillió forintos bírságot kellett kiszabni. Egy vendéglátóhelyet 12 napra bezártak, mert feketén foglalkoztatta alkalmazottjait. Az adóhivatal ellenőrzéséből kiderül: összességében javult a számla adási fegyelem.

Kiemelt figyelmet kapnak a fenyőfa árusok: tíz helyszínen vettek a revizorok karácsonyfának valót, közülük kétszer született megállapítás: egy siófoki kipakoláson nem állítottak ki nyugtát, egy másik árus pedig „megfeledkezett” arról, hogy kereskedelmi tevékenységéhez adószámot is kellene kérni. Ő még őstermelői igazolvánnyal sem rendelkezett.

Ugyanakkor az ünnepekhez kötődő édesség-élelmiszer dömping előállítóit, termelő-üzemeket és továbbítóit, a kereskedéseket sem hagyják figyelmen kívül. Szaloncukor- és csokoládé gyártó telephelyeken is készültek vizsgálatok. Mellette persze a vendéglátók és szolgáltatók sem maradhatnak ki: egy vendéglátó helyet 12 napos üzletbezárással sújtanak bejelentetlen alkalmazott foglalkoztatása miatt, további négy alkalommal pedig a bejelentés késedelmét állapították meg. Ezen a téren viszont mindenképpen ugrásszerű javulás figyelhető meg: az előző évben még 12 db üzletzárást kellett végrehajtani 130 ellenőrzésből.

A szoláriumokra is rájár a rúd – az ellenőrzések fele megállapítással zárult: egy adózó egyáltalán nem állított ki nyugtát a vásárolt bérletről, egy másik pedig nem tudta, hogy ha a szolgáltatásnyújtás mellett kereskedelmi tevékenységet is végez, akkor bizony pénztárgép használatára kötelezett.

Címkék: számlaadás, APEH, szabálytalanság, ellenőrzés, gazdaság