2010. december 12-én lép életbe az új 2010/11. évi autóbusz- menetrend

Az új menetrendet széleskörű egyeztetést követően, az önkormányzatok, gazdálkodó szervezetek javaslatait figyelembe véve állították össze. A menetrend tervezésekor kiemelt figyelmet kaptak az utazóközönség valós és a közszolgáltatási kötelezettség keretében kezelendő mobilitási igényei. Ezek kiinduló alapját utasszámlálási adatok jelentették.

A hatékony közösségi közlekedésszervezés megvalósítása érdekében olyan kínálat kialakítására törekedett a KAPOS VOLÁN Zrt., amely jobb hálózati csatlakozási rendszert biztosít a MÁV-val.

A menetrend-módosítások 5 távolsági és 62 helyközi autóbuszvonalat érintenek. A végrehajtott menetidő korrekciók során a járatok menetrendje jellemzően 5-10 perccel változott.

A társaság kiemelt figyelmet fordított az utasforgalom szempontjából indokolt, a valós közösségi érdekeket szolgáló, átszállási igényeket kielégítő vonat – autóbusz csatlakozások biztosítására.

A megye területén az elmúlt menetrendi ciklushoz hasonlóan 16 településen (Babócsa, Balatonboglár, Balatonföldvár, Balatonmáriafürdő, Balatonszárszó, Balatonszentgyörgy, Barcs, Csurgó, Fonyód, Gyékényes, Karád, Kutas, Lengyeltóti, Nagyatád, Ötvöskónyi, Somogyvár) továbbra is biztosított a közvetlen vasúti csatlakozás.

Az új menetrendi ciklusban a MÁV-START Zrt. módosításai miatt a [Budapest –]Székesfehérvár – Gyékényes, a Kaposvár – Fonyód, a Dombóvár – Gyékényes, valamint a Gyékényes – Pécs vasúti fővonalakat érintően a vonatcsatlakozások megtartása, illetve a vonalon jelentkező utazási igények kielégítése érdekében 10 autóbuszvonalon 45 járat menetrendjének időadata módosult.

A társaság működési területén az autóbusz-vonat csatlakozások mellett a megye településszerkezetének köszönhetően jelentős az autóbusz-autóbusz csatlakozások száma is. Az utasok számára áttekinthetőbb átszállási lehetőségek biztosítása érdekében 93 menetrendi módosítás történt.

Jelentősebb változások az új menetrendi ciklusban:

A Pécs – Barcs/Kadarkút – Nagyatád – Csurgó autóbuszvonalon
A nagyatádi és kadarkúti kistérség településein lakó, a pécsi oktatási intézményben tanuló, kollégiumi elhelyezésben részesülő diákok vasárnap esti visszautazásának biztosítása érdekében új autóbuszjárat került forgalomba állításra a hetek első iskolai előadási napján 18:30 órakor Nagyatád - Kadarkút - Pécs viszonylatban. Az autóbusz Pécsről 20:35 órakor indul, és 22:25 órakor érkezik Nagyatádra.

A Kaposvár – Dombóvár – Szekszárd – Baja autóbuszvonalon
Az interregionális kapcsolatok javítása érdekében a fenti autóbuszvonalon korábban Szekszárdig közlekedő járatok Bajáig(-tól) közlekednek. A járatok Kaposvárról 6:55 órakor indulnak és Bajára 10:30 órakor érkeznek.

Visszafelé Bajáról 11:50 órakor indulnak és Kaposvárra 15:22 ill. 15:25 (hétvégén) órakor érkeznek. A munkaszüneti napokon Bajáról 15:00 órakor induló autóbuszjárat Baja autóbusz-állomáson közvetlen csatlakozást biztosít a Szeged – Baja között közlekedő autóbuszjáratról
átszálló, a somogyi megyeszékhelyre tovább utazók számára.

A Kaposvár – Barcs, valamint a Kaposvár – Visnye települések közötti utazási lehetőségeket is átszervezték.
Több járat esetében néhány perces menetidő korrekcióra került sor, egy esetben azonban jelentősebb módosítás léptett életbe. A Kaposvárról Barcsra 10:00 órakor közlekedő gyorsjárat 90 perccel később közlekedik, ezáltal Kadarkút és vonzáskörzetének munkanapos közlekedése optimalizálódott.

Kadarkút és a megyeszékhely közötti szabadnapi kapcsolat javítását a Barcs – Siófok,
valamint a Siófok – Barcs között közlekedő autóbuszvonalon végrehajtott korrekciók biztosítják. A Barcsról Siófokra közlekedő autóbuszjárat munkanapokon változatlan időben 5:45 órakor, míg hétvégén 30 perccel később – 6:15 órakor – közlekedik. Vissza irányba munkanapokon 14:00 órakor, míg hétvégén 16:00 órakor közlekedik. Ezzel a módosítással a Kaposvár – Kadarkút közötti szabadnapos utazási lehetőségek javultak.

A 61 sz. főközlekedési út rekonstrukciós munkálatai során kialakított két új megállóhelyen (Vése, temető és Inke, temető) a Kaposvár – Nagykanizsa és a Marcali – Böhönye - Csurgó
autóbuszvonalon közlekedő járatok megállnak.

Helyi autóbusz-közlekedés ellátásával kapcsolatos tevékenységet a megye 6 városában
(Siófok, Fonyód, Marcali, Nagyatád, Csurgó, Barcs) végez a társaság.

A KAPOS VOLÁN Zrt. menetrendi kiadványa 2010. december 10-től megvásárolható az autóbusz-állomások elővételi pénztáraiban 250 Ft/db-os egységáron.

Címkék: Kapos Volán, menetrend, gazdaság