Még mindig az utolsó harmadban vannak a somogyi bérek. Bár a legfrissebb statisztikai adatok az utolsó helyről előrelépést jeleznek. A felső vezetők bére azonban éppen fele a nógrádi és budapesti kereseteknek. Szakemberek szerint mindkét adat fals képet mutat.

A kaposvári Videotonban jelentős a betanított dolgozók aránya. Ők 105 ezer forint körüli bruttó bérért dolgoznak. Az alkalmazottak bére bruttó 255 ezer forint. Ahogy a betanított munkásoknál náluk is az inflációnál jóval nagyobb mértékben emelték idén keresetüket.

- Mi itt a Videotonnál elégedettek lehetünk az évi béremeléssel, hiszen elérte a 8 százalékot - mondta Bakán Gyöngyi, szállítmányozási menedzser.

kereset


Az ország más megyéi között a somogyi alkalmazottak kicsit felzárkóztak az eddigi utolsó helyről. A bruttó átlagfizetések tekintetében azonban a Budapesten élők így is ennél havonta 65 százalékkal, azaz 105 ezer forinttal többet visznek haza. De még a régió más megyéiben is csaknem 20 ezer forinttal nagyobb a kereset. Szakemberek szerint ennek oka az is lehet, hogy a válság Somogyot kevésbé érintette.

Egy kaposvári fejvadász cég vezetője szerint sem ilyen rózsás a helyzet a megyében. Szerinte a nyári munkák mozdítják el a jobb irányba a mutatókat.

- A szezon befejeztével nyugodtan megállapíthatjuk, hogy évek óta stagnálunk, nem tudunk kimozdulni a holtpontról  - mondja Gergye István, a Globál Human Center igazgatója. - 3-4 éve változatlanul Somogy megye igen rossz helyzetben és rossz területi tagozódással van jelen a munkaügyi piacon.

Egy most elkészült felmérés szerint a felső vezetők átlagbére Somogyban az egyik legalacsonyabb. Éppen fele a budapesti és nógrádi vállalatvezetők, top menedzserek juttatásainak. Somogynál csak Tolnában kevesebbek a bérek. A Videoton igazgatója azt mondja: szerinte az itteni cégek vezetőit senki sem kérdezte meg. Pedig fizetésük a somogyi átlag akár duplája is lehet.

- Ezek a számok nem teljesen tükrözik a valóságot - állítja Gerber András, a Videoton Elektro-Plast Kft. igazgatója. - Talán valami szúrópróba lehet. Itt a Videotonnál én eltudom mondani, hogy az itteniek között a somogyi átlagnál a felső vezetők bére lényegesen magasabb.

A fizetések alapján top szakmának számít a biztosítás, a gyógyszeripar és a bankár szakma. Az önkormányzati vállalatvezetők keresnek a legrosszabbul.

Címkék: kereset, bér, Videoton, munkahely, fizetés, gazdaság