fuzárium

A földek vízben állnak. Eközben több kukorica táblában fuzáriumos fertőzés kezdődött. Ez az állatokra és az emberre is veszélyes.

Dagasztják a sarat a tárcsázógép kerekei. A legtöbb helyen azonban állnak a vető és aratógépek a határban. A felázott területek nagy részét lehetetlen megközelíteni. Stábunknak is feladta a leckét a sok vizes gödör. A zimányi határban ilyenkor már javában végezni szoktak a búza vetésével. Most a felénél tartanak. A kukoricát is le kellett volna már szedni. Még neki sem tudtak állni.

- Sajnos az optimiznus az most már lassan kiveszik belőlem. Mert ez az ősz nem egyedülállóan ilyen rossz, mert én már értem meg ennél rossszabbat is. De itt most egy hónapos lemaradásban vagyunk és egyelőre kilátástalan a helyzet - mondta Tarr Attila a Kapostáj Zrt. ügyvezető igazgatója.

A csapadékos idő miatt Somogyban a gazdák kevesebb repcét rozsot és árpát vetettek. A kelés is hiányos. És veszélyben a jövő évi kenyérgabona is. Csak 30 százaléka került eddig földbe. A vizes kukorica szárítása pedig óriási költségekkel jár. Már ha időben le tudják szedni. Három hét alatt megduplázódott a gazdák kára.

- Véleményem szerint most már az egymilliárd körüli a kár Somogyban, biztos hogy meg van. Ez az elmaradt vetésekből a rossz minőségű vetésből és ez nem a technnikai vagy tudás kérdése hanem olyan állapotok vannak a határban, hogy képtelenek vagyunk optimális vetőágyat készíteni - mondta szabó Tamás a Magosz megyei elnöke.

- Látható,hogy ez csőnek körülbelül egyharmada fuzáriummal, rózsaszín penésszel fertőzött külünösen azok a területek veszélyeztetettek, amik mély fekvésűek - mondta ezt már Tóth István a Növény-és Talajvédelmi Igazgatóság nyugalmazott igazgatója.

A csapadékos idő miatt több kukorica táblán terjed a méreganyagot tartalmazó, fuzáriumos csőpenész. A szennyezet takarmányt állatokkal tilos etetni. De emberekre is veszélyes lehet, mondja a növényvédelmi szakember.

- Humánegészégügyi szempontból akut gondokat okozhat. Hányás, hasmenés illetve a fiataloknál, erről nagyon sokat írtak cikkeztek, hormonális elváltozásokat okozhat - tette hozzá Tóth István.

A szakember szerint csak bevizsgált kukoricalisztből szabad kenyeret sütni.

Címkék: Tarr Attila, Szabó Tamás, Tóth István, mezőgazdaság