A kormány katasztrófavédelmi biztost nevezne ki az ajkai vörösiszap-katasztrófa kezelésére, valamint állami irányítás és vagyonzár alá vonná a hét ember halálát okozó, egy héttel ezelőtti tragédiáért felelős MAL Zrt-t - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn napirend előtt a Parlamentben. Az ehhez szükséges törvénymódosítást még hétfőn el is fogadhatja az Országgyűlés.

A kormányfő azt is bejelentette, hogy a rendőrség őrizetbe vette a MAL Zrt. vezérigazgatóját és kezdeményezte előzetes letartóztatásba helyezését. Orbán szerint négy feladata van a kormánynak és a parlamentnek: egyrészt kártalanítani kell a károsultakat, de mindezt úgy, hogy elsősorban azok fizessenek, akik okozták a katasztrófát, ne pedig az adófizetők.

Másodsorban meg kell gátolni a további természeti károkat, és nyilvánosságra kell hozni, hogy hol és milyen hasonló anyagok vannak még az országban.

"Alapos a gyanúnk, hogy voltak, akik tudtak a katasztrófát okozó tározó meggyengüléséről" - tette hozzá Orbán Viktor.

A harmadik feladat, hogy biztosítani kell az emberek munkáját a MAL Zrt. üzemében, ezért közérdek a termelés biztonságos újraindítása a timföldgyárban. Végül szigorú és fair módon felelősségre kell vonni a károk okozóit.

A miniszterelnök hangsúlyozta: nem természeti csapásról van szó, hiszen emberek által épített és működtetett üzemben emberek által létrehozott veszélyes anyag gondatlan kezelése miatt történt a karasztrófa.

A tervek szerint a parlament kétharmados többséggel elfogadott Házszabálytól való eltéréssel még hétfőn elfogadhatja a katasztrófavédelmi biztos intézményéről és katasztrófák esetén a kormányzati beavatkozás erősítéséről szóló törvényt.

Eszerint az azonnal hatályba lépő javaslat szerint a katasztrófavédelmi biztos hatáskörébe kerülne a MAL Zrt. teljes körű felügyelete, vagyonkezelése és üzemeltetése is.

Címkék: MAL Zrt, katasztrófa, Orbán Viktor, gazdaság