A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény 6. § (3) bekezdése alapján a civil kedvezményezetteknek a „09KOZ Közlemény az adózó rendelkezése szerint a kedvezményezett részére átutalt összeg felhasználásáról” című közleményt - tekintettel arra, hogy a benyújtásra nyitva álló határidő, 2010. október 31. munkaszüneti napra esik -legkésőbb 2010. november 2-ig, kizárólag elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül kell megküldeniük az állami adóhatóság részére.

A közleményben az alábbiakról kell a kedvezményezettnek elszámolnia.
·    A 2008. adóévre benyújtott érvényes rendelkező nyilatkozatok alapján a 2009. évben átutalt Szja 1%-os összeg felhasználása, illetve tartalékolása.

·    A 2007. adóévre benyújtott érvényes rendelkező nyilatkozatok alapján a 2008. rendelkező évre vonatkozóan a 2009. évben pótlólagosan átutalt Szja 1%-os összeg felhasználása, illetve tartalékolása.

·    A 2009. évben kiutalt Szja 1%-os összegek esetében figyelembe kell venni azon összeget is, amelyet a kedvezményezett már az utalás évében, azaz a 2009. évben felhasznált.

·    A 2007. adóévre benyújtott érvényes rendelkező nyilatkozatok alapján a 2008. rendelkező évben átutalt és tartalékolt (a 08KOZ számú közleményben tartalékolt összegként szerepeltetett) Szja 1%-os összeg felhasználása, vagy továbbtartalékolása.

A közleményt abban az esetben is be kell nyújtania a kedvezményezettnek, ha a 2009. évben nem utalt ki részére Szja 1%-os összeget az állami adóhatóság, azonban a 08KOZ számú közleményében tartalékolt összeget tüntetett fel, amelyet a tárgyévben használt fel, vagy tovább kívánja tartalékolni.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az állami adóhatóság által továbbított közleményeket a civil szervezetekkel foglalkozó internetes honlapján 2010. november 30-tól legalább egy évig ingyenesen közzéteszi. Azon kedvezményezettnek, amely rendelkezik általa fenntartott vagy a megbízása alapján működtetett olyan internetes felülettel, amelynek tartalmáért ő felel (saját honlap), a közleményét e felületen is el kell helyeznie 2010. december 15-ig, és azt onnan legalább egy évig nem távolíthatja el.

Amennyiben az állami adóhatóság az Szja 1 %-os összeg igénylésének és felhasználásának ellenőrzése során megállapítja, hogy a közlemény benyújtására kötelezett kedvezményezett a közleményt nem nyújtotta be, illetve közleményében valótlan adatot közölt, határozattal kizárja a kedvezményezettet - a határozat jogerőre emelkedését követő rendelkező évben - a felajánlásokból történő részesedésből.

A kötelezettséggel kapcsolatban további információ és segítség kérhető az adóhivatal tájékoztató vonalán, a 06 40 42 42 42 –es telefonszámon. Tájékoztat az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Dél –dunántúli Regionális Főigazgatósága.

Címkék: Szja, APEH, gazdaság