A személyi jövedelemadó törvény által szabályozott felajánlási lehetőséggel idén közel 150 ezer adózó (Baranya megyében 60 ezer, Tolna megyében 50 ezer, és Somogy megyében 40 ezer) élt a dél-dunántúli régióban.

Baranya, Tolna és Somogy megye egy százalékos kedvezményezettjei (alapítványok, társadalmi szervezetek) 560 millió forinton (Baranyában 290 millió, Tolnában 150 millió, Somogyban 130 millió forinton) osztozhatnak.

A régióban 3092 kedvezményezett részére postáztak tájékoztató levelet az egy százalékos felajánlások kapcsán. Jellemzően gyógyító, egészségmegőrző, egészségügyi rehabilitációs, környezetvédelmi, oktatási és állatvédelmi tevékenységgel foglalkozó szervezetek kapták a legtöbb adóforintot az adózóktól.

A kedvezményezetti körből 1221 (473 baranyai, 353 tolnai, 395 somogyi) szervezet már benyújtotta a 1037A számú adatlapot, amely a jogosultság igazolásához szükséges. Az elmúlt évekhez viszonyítva kedvező változás, hogy a benyújtott adatlapok túlnyomó része már elektronikusan (944 db) érkezik.

A nyomtatványok esetében még mindig jellemző hiba az aláírás hiány, az adatváltozások bejelentésének hiányából adódó törzsadat eltérés, és a nyilatkozatok hiányos kitöltése.

Az egyszázalékos felajánlások felhasználásának elszámolásáról szóló közlemény („09KOZ”) elektronikus benyújtása idén is kötelező azon kedvezményezettek számára, akik tavaly a  08KOZ bizonylaton tartalékolást szerepeltettek, vagy  2009. január 1-től december 31 –ig kiutalásban, pótutalásban részesültek.  A kötelezettségről nem szabad megfeledkezni, mert a következő évi szja felajánlás jogosultsága lehet a tét.  

Tájékoztatott az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Dél–dunántúli Regionális Igazgatósága.

Címkék: APEH, gazdaság