Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal július 26-a és augusztus 22-e között hét társhatósággal együttműködve(Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőséggel, a Vám- és Pénzügyőrséggel, a Rendőrséggel, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal, az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósággal, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatallal, illetve az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal) végzett ellenőrzéseket a jelentősebb nyári rendezvényeken, fesztiválokon és vásárokon.

A "Nyári akció" keretében az értékesítés megfelelő bizonylatolását és az adóköteles tevékenységek engedélyeit ellenőrizték, illetve törekedtek a fekete foglalkoztatás feltárására, valamint a pénztárgépek és az árubeszerzések bizonylatainak ellenőrzésére.

A dél-dunántúli régióban az ellenőrzések súlypontja a Balaton déli partja volt, Balatonszentgyörgytől egészen Siófokig, de a régió három megyéjében közel 60 helységben folytattak további ellenőrzéseket az adóhivatal munkatársai.

A régióban 772 ellenőrzést folytattak le, ebből 305 nyugtaellenőrzés, 385 foglalkoztatotti ellenőrzés, 77 árueredet ellenőrzés és kapcsolódó bejelentési kötelezettség ellenőrzés volt.

Nyugtaadás elmulasztása miatt 44 esetben kellett megállapítást tenni. Említésre méltó a fonyódi piac esete, ahol egy időben 6 adózó mulasztott el nyugtát adni az értékesített termékekről, az egyik adózó pedig a mulasztás tényének megállapítását követően kitöltött bizonylattal próbálta „menteni a helyzetét”.

Több mint 14 millió forint bírságot szabtak ki az adózókra, az értékesítést végző alkalmazottakra és azok vezetőire.

A foglalkoztatók ellenőrzése során 31 adózónál tártak fel a revizorok hiányosságokat. A legsúlyosabb mulasztás a bejelentés hiánya volt, de előfordult késedelmes bejelentés, szabálytalan egyszerűsített foglalkoztatás.

8 millió forint feletti bírságot szabtak ki, továbbá több 12 napos üzletbezárás és tevékenység felfüggesztés, valamint egy esetben 30 napos üzletbezárás volt a szankció. Örvendetes, hogy a foglalkoztatotti ellenőrzések során felkeresett építkezések közül csak egy esetben kellett mulasztást megállapítani.

Az árueredet vizsgálatok alapján megállapítható, hogy javul a bizonylati fegyelem. A vizsgált 77 esetből mindösszesen 1 esetben kellett megállapítást tenni. A bírság ebben az esetben csak 10 ezer forint.

Bejelentkezési kötelezettségének 5 adózó nem tett eleget. Adószám nélkül értékesítettek –többek között - dinnyét, fonott kosarat, ajándéktárgyat, főtt kukoricát. Az adózók maximum 200 ezer forint bírságra számíthatnak.

Forrás: APEH DDRIG

Címkék: DDRIG, APEH, gazdaság