Még mindig várják a segítséget a májusi viharokban megsérült somogyi házak tulajdonosai és az önkormányzatok. A májusi ítéletidőben 36 ház sérült meg, utak, hidak tűntek el. A megyéből csaknem 330 millió forint kárigényt nyújtottak be a minisztériumba. Akad, aki azért nem kap egy fillért sem, mert rendbe hozta a házát a vihar után, hogy ne dőljön össze.

Marika néni házának északi oldala dőlt ki a nagy májusi viharban Szentgáloskéren. Már másnap jött a segítség: aládúcolták, három hét múlva pedig állt a fal. De még azóta sem tudott visszapakolni. A falak még mindig vizesek, hónapok kellenek, mire kiszárad.
Félmillió forintba került az újjáépítés, nagy nehezen tudta csak kifizetni. Rokonoktól kapott kölcsönt. Marika néni teljesen elkeseredett a hírtől, hogy nem kap állami segítséget. Amit ugyanis már rendbe tettek, nem kapnak érte semmit.

A szentgáloskéri önkormányzat négy házra nyújtott be vis maior igényt. A polgármester döbbenettel olvasta a minisztérium válaszát. Egy kormányrendelet szerint Marika néni házára nem kapnak egy fillért se, mert nem dőlt össze. Most az illetékesek segítségét várja.

- Sajnos az önkormányzat jelenleg már hitelből finanszírozza a községet, úgyhogy nem tudok segíteni semmiben, mert minimálisat tudtunk adni mindenkinek, megóvtuk a megóvhatót - fogalmazott Egerszegi Ferenc Szentgáloskér polgármestere.

Somogyban 36 ház rongálódott meg, vagy dőlt össze a májusi viharban. Azok helyett új ház építésére vagy vásárlására kapnak pénzt a települések.

Az ítéletidő 16 úton és több közterületen is puszított Somogyban. Kaposváron négy önkormányzati épületet rongált meg a szélvihar: köztük a Takáts Gyula emlékház tetejét. A megyéből összesen 55 vis maior igényt nyújtottak be a katasztrófavédelmi igazgatóságra, 327 millió forint összegben.

- A megye valamennyi részén keletkeztek ilyen jellegű károk, de jellemzően a Balaton-part környékén fordult elő nagyobb számban - közölte Horváth Jenő, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese.

A vis maior igények elbírálása folyamatban van. Az 55 igényből a mai napig 21 érkezett be a belügyminisztérium önkormányzati főosztályára. Tájékoztatásuk szerint a kifizetésekről egy-két héten belül megszülethet a döntés.

Címkék: vismaior, gazdaság