benzin

333 forint alatt most nem lehet benzint kapni a megyében. De olyan kút is van, ahol 353 forintot kell fizetni egy literért. A legtöbb autós éppen ezért alaposan megnézi, mennyit tankol. Páli Csaba mindig 3-5 ezer forintért vesz üzemanyagot, ha vesz.

Páli Csaba meggondolja, hogy mikor ül autóba. Ha lehet inkább busszal közlekedik. Nem ő az egyetlen. A legfrissebb adatokból kiderül: 14%-kal, vagyis 4 millió literrel kevesebb benzint vásároltak a somogyiak az idei első félévben, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Csaknem ennyivel kevesebb a gázolaj-fogyasztás is. Ez főleg a fuvarozókat érinti. Sokan fuvarra várnak a Somogy Áruház parkolójában. Ez egyre kevesebb, árat emelni évek óta nem tudtak. Ennek az autónak a 70 literes tankja még sosem volt tele - mondja a vállalkozó.

Barna András hozzátette: akár vidéken, akár helyben 8-10 forint vagy akár 20 forint különbség van. Ott tankolunk mi is, csak ritka esetben, hogyha nincs más lehetőség, ha üres a tank, akkor tankolunk ott, ahol drágább. A benzinkutaknál főleg gázolajból fogy kevesebb.

Szalay János, Tankszer KFT. műszaki vezetője elmondta: a benzinkútnál a csökkenő forgalom ellensúlyozására bevezettek egy új üzemanyag fajtának a forgalmazását, ez a bioetanol, ami a reményeik szerint a forgalomkiesésüknek egy részét fogja pótolni. Az országban mindenhol ugyanez a helyzet. Benzinből 15%-kal kevesebb fogyott a tavalyihoz képest. A gázolaj fogyasztás viszont másutt nem csökkent olyan drasztikusan mint Somogyban, abból csak 10%-kal vettek kevesebbet.

Címkék: tankolás, kevesebb, üzemanyag, gazdaság