Somogy megyében 11794 létező céget jegyzett a felmérés. Az utóbbi két évben a gazdasági válság hatására 1160-at töröltek, ami a vállalkozások 9,84 százaléka. Azokat a megyéket jobban sújtotta a krízis, amelyeket  korábban is a gazdaságilag elmaradottak között tartottak nyilván. A statisztikai adatokból az is kiderül, hogy a rengeteg megszűnés ellenére a cégek száma összességében az elmúlt két évben nem csökkent. A szakértők ezt azzal magyarázzák, hogy igen sok vállalkozás megszűnése után „átalakul”, és új cégtáblával jelenik meg.

Különösen súlyos gondok „zúdultak” Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére, ahol 2008. május 31. óta az ott nyilvántartott 19 482 társaságnak 15,80 százalékát, pontosan 3079 céget kellett törölni. Ezen a megyén kívül még további ötnél regisztráltak a két év alatt 10 százaléknál nagyobb arányú cégbezárást. Nógrádban, ahol az ország megyéi közül a legkevesebb vállalkozást tartják nyilván, 5878 cég 11,25 százaléka húzta le a rolót. A legkevésbé Pest megyét érintette a gazdaság visszaesése, pedig a megyék közül itt jegyezték be a legtöbb vállalkozást. Két évre visszatekintve a több mint 84 ezer cég közül mintegy 5200-at töröltek, ez 6,20 százalékos arány. A nagyobb vidéki városok közül Debrecenben tartják nyilván a legtöbb vállalkozást, megközelítően 14 ezret, viszont arányaiban itt törölték a legkevesebb céget; két év alatt 7,79 százalékukat (1089-et). Pécsett a 11 150 bejegyzett cég 8,73 százaléka (973) szűnt meg, Győrben pedig a mintegy 9300 cég közül 755 „húzta le a redőnyt” (8,09 százalék).

cegok

Ami pedig a cégek törlését illeti: egy cég a jogszabályok szerint a cégjegyzékből való törléssel szűnik meg. Erre a legtöbbször akkor kerül sor, ha a társaságot felszámolják, vagy végelszámolással megszüntetik. A törlés azonban nem jelenti feltétlenül egy cég összeomlását, tevékenységének megszűnését, mert annak oka lehet például cégforma váltás, kiválás, vagy összevonás is. Ilyen esetekben a változásról szóló bejelentési kérelmet a cég székhelye szerinti illetékes cégbírósághoz kell beadni, és ezzel egyidejűleg kérni kell a jogelőd cég törlését is. A statisztikai adatokból az is kiderül, hogy a több tízezres törlések ellenére a cégek száma összességében az elmúlt két évben nem csökkent. A szakértők ezt azzal magyarázzák, hogy igen sok vállalkozás felszámolása, végelszámolása, megszűnése után „átalakul”, és új cégtáblával jelenik meg a piacon. Mások pedig állásuk elvesztését követően kényszervállalkozóként próbálnak a felszínen maradni.

(Forrás: www.feketelista.hu)

Címkék: cégmegszűnés, cégjegyzék, ötvenezer, gazdaság