A MÁV hálózatán, becslések szerint, több mint 2,7 milliárd forint kárt okozott a rendkívüli időjárás, az árvíz és viharok - mondta  Sigulinszki Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője. A kár jelentős részét a fakidőlések, az ágyazatkimosódások, a keletkezett sár és hordalék, a felsővezeték-szakadások, a kábelbeázások, a vihar miatt bekövetkezett sorompótörések és a vízszivattyúzás költségei teszik ki, és nem tartalmazza a forgalomkiesésből adódó bevételcsökkenést. A Kormányzati Koordinációs Bizottságnak május 25-ei ülésén a MÁV 1,2 milliárd forint kárt jelzett, amely azóta tovább nőtt.

Tar Sándorné, a MÁV Zrt. kiemelt szakértője elmondta: külön összegzik a viharkár költségeit, és a vasúttársaság abban reménykedik, hogy a helyreállításhoz állami segítséget kap.
Eddig 8 vasúti hidat öntött el és rongált meg az ár, 8 vasútvonal 10 szakaszán vonatpótló buszok közlekednek az árvíz miatt, 72 helyen lassabban járnak a vonatok a sebességkorlátozás miatt. Várhatóan a Tisza és a Zagyva áradása miatt a szolnoki vasúti hidon az egyik pályát le kell majd zárni, és egy vasúti pályán váltakozó irányba közlekednek majd a vonatok.

A legkritikusabb a vasúti közlekedés az árvíz miatt az Észak-Magyarországon, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Címkék: Kormányzati Koordinációs Bizottság, Tar Sándorné, Borsod-Abaúj-Zempén megye, Sigulinszki Tibor, Zagyva, Tisza, MÁV, árvíz, időjárás, gazdaság