Egy uniós pályázati lehetőség ezen szeretne segíteni. Ám eddig a kiemelten szennyezett vízminőségű településeknek csupán a fele pályázott erre. Többségüknek nem futja a hiányzó önerőre. Taszáron a 30-40 éves vízvezetékrendszer miatt sárgás a víz. Az önkormányzat is pályázik az ivóvíz minőségjavító programra. A vízgépészeti berendezéseket újítanák fel és a szivattyúkat is kicserélnék.

Somogyban Taszáron kívül még csaknem 60 olyan település van, ahol az ivóvíz nem felel meg az uniós előírásnak. Dél-Somogyban az arzéntartalom magas. A közép-somogyi településeken pedig az ammónium és a nitrit mozog a határértéken. Ez a csecsemőknél légzési nehézséget okozhat, de akár fulladáshoz is vezethet.    

Csütörtökön egy tanácskozásra hívták az érintett településeket. Eddig huszonnégyen pályáztak. Mezőcsokonya négy településsel együtt például a víz vastartalmának csökkentését szeretné, de egyelőre nincs önerejük a beruházáshoz. Decsi József, Mezőcsokonya polgármestere elmondta:
- A mai pénzhiányos helyzetbe természetesen nehéz, azonban úgy tudom, mind a négy község lakossága erre a célra már előtakarékossággal rendelkezik. Ez megkönnyíti a dolgát.  

Az unió 90%-os támogatást ad, az önerőhöz pedig az ivóvízminőségjavító társulás nyújt segítséget. Dr. Bujdosó Arnold, a Dél-Dunántúli Régió Ivóvízminőségjavító Önkormányzati Társulásának jogi képviselőjének tájékoztatása szerint a társulás azon települések tekintetében, akik erre jogosultak, pályázatot nyújt be az önerő alapra. Ezzel is a 10%-os önerő összegét további 5-6%-kal csökkentsük. Így csak 4-5%-os önerő terhelje a finanszírozást. A somogyi települések pályázatainak következő beadási határidje június eleje. Ha marad még forrás, decemberben is lehet igényelni támogatást.

Címkék: gazdaság