Az elmúlt évekhez hasonlóan az adóhivatal kiemelten ellenőrizte 2010-ben is a kereskedelmi tevékenységet a húsvéti ünnepi időszakban.

Az ünnepidőszakban, a régióban elvégzett 750 ellenőrzésből 20 esetben nem tettek eleget a nyugtaadási kötelezettségüknek az adózók, 35 esetben foglalkoztattak alkalmazottat bejelentés nélkül és csak egy helyen hiányzott az árueredetet igazoló dokumentáció.

A régióban elvégzett 750 ellenőrzésből 230-at Baranyában, 300-at Somogyban, 220-at Tolnában folytattak le az ellenőrök.

Baranyában 10 esetben nem adtak nyugtát a kereskedők és 3 esetben foglalkoztattak szabálytalanul alkalmazottat. Somogy megyében 6 nyugtaadási mulasztást, 15 szabálytalan foglalkoztatást és egy árueredettel kapcsolatos mulasztást állapítottak meg az adóhivatal munkatársai. Tolnában 4 esetben észlelték a revizorok a nyugtaadási fegyelem megsértését és 17 esetben tettek megállapítást szabálytalan foglalkoztatás miatt.

Az ellenőrzött időszakban a nyugtaadási mulasztásokon kívül ( nem megfelelő kézi nyugta, hibás adatokat tartalmazó nyugta, dátum és összeghiányos nyugta) 8 esetben adómemória kiíratás mulasztása miatt is megállapítást tettek az adóhatóság munkatársai.

A szabálytalan foglalkoztatás ellenőrzése során a legjellemzőbb hibák a késedelmes bejelentés vagy annak teljes hiánya, az AM könyv kitöltésének hiánya, ill. eltűnő tintával történő kitöltése volt.

Az ellenőrzések az ünnepi időszakot követően is folytatódnak. Az adóhatóság munkatársai az ellenőrzések során bárhol felbukkanhatnak. Így nem csak üzletekben lehet rájuk számítani, hanem vásárokon és közterületeken is.

Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Dél –dunántúli Regionális Igazgatóság

Címkék: APEH, ellenőrzés, gazdaság