Pálinka

„Feketéző házi hentest” akart ellenőrizni a VPOP-val közösen az APEH a húsvéti ünnep előtt, ám a „próbavásárláskor” nem a sertés vágás, sokkal inkább a zárjegy és nyugta nélkül kínált pálinka adott magyarázni valót az egyébként cipész vállalkozónak. Az adóhatóság munkatársai a vám- és pénzügyőrökkel közösen tartott ellenőrzésben számla- és nyugtaadás elmulasztás miatt indítottak eljárást, míg a vámosok a zugpálinka árustól 120 liter pálinkát foglaltak le további vizsgálatra.

Nem romlott, de nem is javult a vállalkozások szabályszerű működése. Így összegezhető az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal március 16-a és április 5-e között végzett Tavaszi ellenőrzéssorozata. A több mint 6 ezer vizsgálat „eredménye”: 130 millió forint bírság és 219 üzlet hosszabb-rövidebb idejű bezárása.

Az ellenőrzés a húsvéti ünnepekhez kapcsolódó termékekre terjedt ki, így az édesipari árukra, süteményekre, italokra, virágokra, kölnikre, parfümökre, ünnepi üdvözlő kártyákra, sőt még egy „nyuszi kölcsönzőben” is megjelentek a revizorok. A vizsgálatok szervezésekor az életszerűség volt az alapvető szempont, így késő délután, este és hétvégeken is dolgoztak az ellenőrök.

Az akció három hete alatt a mintegy 350 revizor több mint 6 ezer vizsgálatot végzett. Ellenőrizték a számla- és nyugtaadási kötelezettség betartását, az alkalmazottak szabályszerű foglalkoztatását, a forgalmazott áruk eredetét illetve a pénztárgépek adómemóriájának előírásszerű kiíratását.

Az összes vizsgálat 14,8 százaléka zárult szabálytalanság megállapításával, ezért várhatóan 130 millió forint bírságot szab ki az állami adóhatóság. Ezen túl 219 üzlet 12 és 60 nap közötti bezárásáról intézkedett, illetve intézkedik a hivatal, továbbá 25 vállalkozás esetében a tevékenység végzését függesztik fel 12 napra. A szabálytalanságok listáját továbbra is a számla- és nyugtaadási kötelezettség elmulasztása a listavezető.

 

Címkék: APEH, gazdaság