építőipar

Csütörtökön Kaposváron beszéltek erről. Az építőipari klaszterek ehhez a leendő kormánytól is segítséget várnak.

Az építőipari vállalkozás a saját kockázatára kezdte meg a panelfelújítási munkát a Zaranyi lakótelepen. A kormány még a támogatási szerződést sem írta alá. A munka pedig egyre kevesebb.

- 5-6 évvel ezelőtt még abból is meg lehetett élni, ha az ember csak itt, vagy 10-20 kilométeres körzetben dolgozott - magyarázta Embersics Zoltán, az Emberfia Építőipari Kft. ügyvezető igazgatója. - Most már el kell menni nemcsak a Balaton partig, hanem akár Szekszárd, Paks, Pécs környékére, akár 100-150 kilométerre is.

Ráadásul három somogyi cégből kettőt a körbetartozás is súlyt. Somogyban 15-20 milliárdra becsülik a kintlévőségek összegét. A megoldásról beszéltek csütörtökön Kaposváron a régiós építőipari klaszter tagjai.

- Esélyt kap a kis- és középvállalkozó arra, hogy egy nagyobb beruházásban részt tudjon venni, a referenciái növekedjenek - érvelt Szikszai András, a Dél-Dunántúli Regionális Építőipari Klaszter elnöke. - Ezt nem kimondottan saját tőkével, hanem összefogáson keresztül.

Az építőipari cégek a leendő kormány anyagi és törvényi támogatását is várják.

- Az építőipari kivitelezés kerüljön végre a helyére a magyar nemzetgazdaságban - kéri Bacsárszki Pál, az Építőipari és Innovációs Klaszterek Országos Tanácsának elnöke.

Azt szeretnék, hogy a klaszterbe tömörült cégek előnyt élvezzenek a pályázatokban. Ezzel az életképes vállalkozások maradnának piacon. Most ugyanis minden negyedik cég tönkremegy Somogyban.

Címkék: építőipar, gazdaság