Kistérségek

Minden somogyi falu fele eladó. A fiatalok elköltöznek, az öregek pedig meghalnak. Bár a városi házak árának töredékéért lehetne megvenni, mégsem kellenek senkinek a vidéki ingatlanok. Tíz év alatt 20 ezerrel csökkent Somogy lakossága, egész falvak néptelenedtek el.

Egymást érik az eladó házak somogy kistelepülésein. Egyre többet a németek vesznek meg. Sok ingatlan viszont üresen áll. Van olyan, melyet az örökösök évekig árultak, de nem sikerült eladni, mert nem kellett senkinek. Azóta az épület állapota teljesen leromlott.  

Régen két család is lakott egy házban, ott, ahol most egy öreg bácsi vagy egy öreg néni lakik egyedül - emlékszik vissza Bonnya polgármestere. A községben most alig háromszázan laknak. Volt, amikor négyszer ennyien éltek itt.

- A legtöbb fiatal Kaposváron vagy környékén építkezett, az öregek meg kihaltak, a házaik pedig eladóak lettek - fogalmazott Märcz Konrád.

A legnagyobb foglalkoztató az önkormányzat, jelenleg négy ember dolgozik náluk. Mivel nincs munka és a közlekedés is rossz, ezért egyre többen költöznek el a zsáktelepülésről a nagyvárosba. Ráadásul sokan meg is halnak. Tíz év alatt csaknem húszezerrel csökkent Somogy népessége. A tabi kistérségben a legdrasztikusabb a fogyás. Hét év alatt minden tizedik lakos elköltözött vagy meghalt. A megyében csak Siófok körzetében lettek többen.

Zselicszentpálon, Hencsén, Fonóban négymillió forinttól indulnak a családi házak. Nagyberkiben egy felújított ház 7 millió forint. Ha a városban lenne, háromszor ennyibe kerülne - mutatja az ingatlanos. Mégsem tudják eladni. Oláh Miklós, a Génius '99 Ingatlaniroda üzletvezetője azt mondja, az eladó ingatlanok számát tekintve legalább minden falunak az 50 százaléka eladó. Tehát, ha végigmegyünk akármelyik somogyi településen, nagyon sok eladó táblát veszünk észre.

Szakemberek szerint néhány éven belül teljes falvak néptelenedhetnek el Somogyban.

Címkék: falvak, eladó, vidék, ingatlan, gazdaság