Építkezés

Válságban van az ágazat, az országban a megyében esett visssza a legjobban az építőipari termelés. Emiatt a cégek kénytelenek minden munkát elvállalni, de sokszor nem kapják meg a pénzüket. A visszaélések felszámolása érdekében februárig kellett bejelentezni a cégeknek az iparkamarához.

Szekeres Lajos egyike azoknak a vállalkozóknak, akinek tartoznak. Emiatt bírósághoz is fordult. Egy nagyobb kaposvári beruházásban vett részt. Teljesítés után az összes igazolással, befogadott végszámlákkal rendelkezett. A megrendelő cég azonban nem fizetett. Eddig  10 milliós nagyságrendben.

Három somogyi cégből kettőnek van kintlevősége. A megyében 15-20 milliárdra becsülik a lánctartozások összegét.

Budai Ferenc egyéni vállalkozó úgy látja, szinte előre lehet sokszor borítékolni, hogy nem fognak hozzájutni a pénzükhöz a vállalkozók. A megyei beruházásokat főleg pesti nagy cégek nyerik meg, tehát ők a generálkivitelezők. Azoknál pedig sorozatban fordul elő az, hogy általában a végszámlákat nem egyenlítik ki.

Az építőipari termelés Somogyban egy év alatt több mint 30 százalékkal esett vissza. Az ország megyéi közül a legjobban. Emiatt a kis építőipari cégek kénytelenek elvállalni a munkát, a rossz szerződések ellenére.

- Ezeket a szerződéseket úgy írják meg, hogy ha abba akarom hagyni, akkor nekem ötször annyi pénzt kell fizetnem, mint amennyi az egész szerződésem összege - vázolja a helyzetet Embersics Zoltán, az Emberfia Építőipari Kft. ügyvezető igazgatója.

Ha már látják a bajt, akkor sincs kiszállás.
Hiába van ajánlott, elfogadott számla, azt mondják, hogy nem fizetnek, elmehetünk ügyvédhez, több évig per-per után, de ebből pénz sajnos nem lesz.

A per ugyanis akár három évig is elhúzódhat. Ezalatt a nem fizető cég megszűnik vagy kimenti a vagyonát. Létezik olyan vállalkozó, akinek 42 cég volt a nevén, papíron. Somogyban évente csaknem 200 gazdasági per zajlik. A mostani legnagyobb tartozás két fél között csaknem 700 millió forintra rúg.

A lánctartozás visszaszorítását segíti a februártól kötelező kamarai építőipari regisztráció. Csaknem háromezer felszólító levelet küldtek ki. A határidő lejárt és a vállalkozások jelentős része még nem regisztrált. Egyelőre folyik a regisztráció, februárban még nem kezdenek ellenőrizni - tájékoztatta szerkesztőségünket Németh Krisztina, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara szolgáltatási vezetője.

Aki utólag sem regisztrál, akár 200 ezer forintos büntetésre is számíthat. Aki viszont bejelentkezett, annak megjelennek az adatai az iparkamara honlapján. Az is, hogy nem tartozik senkinek.

Címkék: építőipar, gazdaság