Munkaügyi ellenőrzés

Kaposváron minden építkezésen találtak szabálytalanságot tavaly a munkaügyi felügyelők. Somogyban pedig az ilyen jellegű vállakozások fele feketén foglalkoztatja a munkásokat. A mezőgazdaságban és a vendéglátásban azonban javulást tapasztalnak az ellenőrök.

Éttermet és aulát építenek az igali iskolához. Mindenki védőfelszerelésben dolgozik. A területre még stábunk is csak védősisakban mehetett be. A kivitelező cég ugyanis nagyon figyel a biztonsági előírásokra. Mindenki szerződéssel dolgozik itt.

- Minden vállalkozónak, minden munkáltatónak alapvető kötelessége az, hogy a dolgozóinak személyes biztonságáról gondoskodjon és olyan körülményeket teremtsen, ami a megfelelő munkavégzéshez szükséges - hangsúlyozza Tatár Kis Imre, a BITT Kft. ügyvezető igazgatója.

Nem minden cég gondolja így. Somogyban tavaly a regionális munkaügyi felügyelőség 1400 munkáltatónál végzett ellenőrzést. 70 százalékuknál találtak szabálytalanságot. Minden második megbukott munkáltató feketén foglalkoztatta munkásait. A kiszabott bírság pedig az egy évvel korábbinál 50 millió forinttal kevesebb volt. A legtöbb visszaeső egyébként a régión belül Somogyban volt. A legtöbb gond még mindig az építőiparban van. A régiós munkaügyi felügyelő szerint a vendéglátásban és a mezőgazdaságban azonban javult a morál. Egy gyümölcsszedésen például 47 alkalmi munkavállalói kiskönyv ki volt már töltve a kezdés előtt. Ilyen az elmúlt évre nem volt jellemző.

Agócs Lajos, a regionális munkaügyi felügyelőség igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy van, aki trükközik a kiskönyvvel. A kereskedelemben ugyanis lehet kapni olyan tollat, aminek a tintája hőhatásra eltűnik.

Ez viszont már rendőrségi ügy, okirat hamisítás. Sokszor azonban komikus jeleneteknek tanúi is a felügyelők.

- Visszamentünk a rendőrökkel, miután körülzárták a területet - mesélte Agócs Lajos. - A kollégák mondták, hogy ne fussanak, mert a rendőrök itt vannak. Vissza is hozták őket. Köztük volt egy idős bácsi, akit szabályosan foglalkoztattak, a munkakönyve is rendben volt. Ennek ellenére - nyugdíjas létére - átmászott a kerítésen. Megkérdeztük tőle, hogy miért tette: - Azt mondták a többiek, fussunk.

Idén szigorodik a foglalkoztatás. Áprilistól megszűnik az alkalmi munkavállalói kiskönyv. Mindenkit be kell jelenteni. A szigorú ellenőrzésektől pedig a munkahelyi balesetek számának csökkenését is várják a revizorok. A szabálytalan munkavégzésnek ugyanis minden évben van áldozata. Legutóbb ketten meghaltak, amikor árokásás közben beszakadt egy töltés Dávodpusztánál.

Címkék: munkaügy, gazdaság