Vásárlás
Az utóbbi évtizedek legrosszabb karácsonyát zárták a somogyi kereskedők. Az utolsó napok vásárlási rohama is teljesen elmaradt. A legtöbb helyen 20-30 százalékkal kevesebb volt a vevő, de van olyan kereskedő is, akinek fele annyi volt a bevétele, mint tavaly ilyenkor. A vásárlók csupán néhány ezer forintért ajándékoztak. Emiatt akár több száz családi vállalkozás mehet tönkre Somogyban.

A legtöbben még szerdán is csak nézelődtek a kaposvári karácsonyi vásárban. Az emberek azt mondják: meggondolják mire, mennyit költenek. A legtöbben csak jelképes ajándékot legfeljebb 5-10 ezer forint értékben vásároltak, és ugyanennyit is várnak vissza.
Egyre többen úgy gondolkodnak, hogy a szeretet fontosabb, mint a pénzért vett ajándék. Emiatt azonban kutyaszorítóba kerültek az árusok. A kerámia dísztárgyak sem fogytak. Ezer forint a határ, az efeletti áru már nehezebben megy el.

A kereskedők álmai elillantak. Még a parfümériában is visszaesett a forgalom. A visszajáró vásárlók 20 százalékkal kevesebbet hagytak a pénztárnál. A bevásárlóközpontokban sem voltak sokan szerda délelőtt.

Az üzlettulajdonosok szerint eddig az ünnep előtt egy héttel elkezdődött az őrült bevásárlás, most azonban két nap alatt zajlik mindez.

Élelmiszerekből is az olcsóbbat keresik az emberek. Hiába fogy édességből, szeszesitalokból 20-30 százalékkal több, azokból is a kisebb kiszereléseket keresik. Az utóbbi évtized legrosszabb karácsonyát élték meg a somogyi kereskedők - mondják a szakemberek.

Kertész Rezső, a Kereskedők és Vendéglátósok Érdekvédelmi Szövetségének somogy megyei ügyvezető-társelnöke úgy látja, az árusok egy része a karácsonyban bízott. Januárban-februárban azonban meg fogják hozni keserű döntésüket. Leginkább az üzletet bérlő tulajdonosok fogják abbahagyni az árusítást. Ez akár több száz családi vállalkozást is érinthet.

Címkék: Karácsony, kereskedelem, gazdaság