Viszik a közlekedési táblát és az aknafedelet is, de lopják a vasúti kábeleket is. A fémtolvajok évente csak Somogyban több százmillió forint kárt okoznak. Kaposváron naponta két-három esetet jelentettek a rendőrségen. Ez most már kevesebb, a válság miatt csökkent a fém ára.

Januártól pedig a fémtörvény is szigorodik. Ezért jártak a vámosok egy oktatáson a kiskorpádi telepen. Horváth Zoltán, a Loacker Hulladékhasznosítási Kft. kiskorpádi telepének vezetője is úgy véli, a fémkereskedelem területe megkívánja azt, hogy szigorú ellenőrzés alatt legyen. Az engedélyezéstől elkezdve az ellenőrzésig.

A jövőben ezt a vámosok fogják végezni. Áttekinthetőbb és követhetőbb lesz a fémhulladék útja.

- Cégünknek és a jogalkotónak ugyanaz a szándéka, hogy az egész üzletág legalizálódjon és azok maradjanak csak a piacon, akik a megfelelő technikai illetve jogszabályi feltételeknek is meg tudnak felelni - magyarázta dr. Bus Szilvia, a vám- és pénzügyőrség regionális parancsnokságának sajtófelelőse.

Most még egy kupacban tárolják a fémhulladékot. Éppen egy autótelepről érkezett a rakomány. Jövőre azonban külön kell majd gyűjteni ezeket és hat napig kell tárolni. Addig, ha szükséges a beérkezett árut be tudják azonosítani. Az is kiderülhet, hogy lopott-e a hulladék. Ez a nagy beszállítók szerint komoly tárolóhelyet kíván, erre többségüknél nincs lehetőség. Váldi Zoltán havonta 100 tonna fémet szállít a telepre. Azt mondja: a jövőre életbe lépő törvény még mindig hiányos, mert a fémgyűjtőknek továbbra sem kell engedély.

Mivel a magánszemélyek már engedély nélkül fogják gyűjteni a hulladékot így igazán visszatartó ereje nem lesz a fémlopásokkal szemben a törvénynek, mert őket nem felügyelik.

A törvény január elsején lép hatályba.

Címkék: gazdaság