Már karácsonyra viszik a pontyot az egyik kaposvári halboltban. Itt saját tenyésztésű halat árulnak, még szeletelés közben is mozog, olyan friss. Van, aki hagyományos ételt készít belőle, rántott halat, paprikás-lisztes sültet, vagy halászlét főznek. Mások különlegességet hoznak össze a konyhában, például a 2700 forintos lazacfiléből.

Szíj István, üzletvezető azt mondja, a kispénzű vásárlókra is gondoltak Éppen ezért készítettek a hűtőkbe tisztított kárászt 610 forintért. A ponty kilója akciósan 840 forintba kerül. Máshol is hasonló az ára.

A szárnyas húsokat is akciózzák. A Privát Hús Kft. boltjában is sok minden akciós: a csirke 30 százalékkal olcsóbb. A vásárlók most nagyon megnézik, mi mennyibe kerül. Fogy a darált hús töltött káposztának, de a legjobban a csirke, pulyka, és az egész tyúk.

Molnár Gyula, az üzlet vezetője úgy látja a korábbi évekhez képest tízszeres mennyiség fogy a baromfiból. Szerinte ez a tradíciónak köszönhető, hogy a fiatalság egyre jobban átáll a korszerű táplálkozásra, ami dicsérendő. Nem utolsó sorban a baromfi ára is befolyásolja ezt a szokást. A csirkecomb például fele annyiba kerül, mint a sertéscomb.

De nemcsak itt, minden somogyi üzletben az akciós árut keresik a vásárlók - mondja Varga Gábor, a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal megyei igazgatója. Ebben az évben a gazdasági válság következményeként világszerte, így Somogyban is a fogyasztói szokások megváltoztak, átalakultak, átrendeződtek - vázolta az igazgató. Úgy tűnik, hogy egyre inkább az olcsóbb húst és húsféleségeket keresik a fogyasztók.

A somogyi hús - és halboltokban a hétvégétől számítanak nagy karácsonyi rohamra.

Címkék: gazdaság