Tíz esztendeje operálnak már rutinszerűen máj és hasnyálmirigy betegeket a kaposvári kórház sebészeti osztályán. 

"Itt biztosítani tudjuk ennek az ellátásnak a teljes spektrumát kezdve a gyors diagnosztikától az onkológiai sugárterápiás ellátáson át, egészen a sebészetig. Ezek az onkológiai ellátás alappillérei és ezt a kórház prioritásként kezeli" - tudtuk meg a Kaposi Mór Oktató Kórház orvosigazgatójától, dr. Káposztás Zsolttól.

Az intézmény nemzetközi konferenciáján most az újfajta eljárásokkal ismerkedhettek meg az egészégügyi szakemberek. A főigazgató, dr. Inczeffy István szerint a máj-, hasnyálmirigy, valamint a transzplantációs sebészet olyan speciális területeknek számítanak, amelyek szerteágazó, multidiszciplináris tudást és magas felkészültséget igényelnek. Ezért is fontosak az ilyen találkozók. 

A szervátültetések kapcsán elhangzott: Magyarországon egy új vesére 3,5 évet kell várnia a betegnek, ez feleannyi, mint Németországban. Májtranszplantációra viszont kevesebb, mint egy évet, köszönhetően az új eljárásoknak. 

"A vírusos májgyulladásokat, a különböző hepatitis formákat már jól lehet kezelni, s ebből fakadóan a várólistán levő betegek száma, akik a májbetegségüket a vírusos májbetegségből szerezték, azoknak a száma jelentős mértékben csökken" - mondta el a Semmelweis Egyetem klinikaigazgatója, dr. Szíjártó Attila. Így például a daganatos betegek számára több lehetőség nyílik a gyógyulásra. 

Címkék: hasnyálmiriny, szervátültetés, onokológia, máj, rák, daganat, nemzetközi, egészségügyi anyagok, kórház, Kaposvár