Szív és érrendszeri, szájüregi-, anyajegy- és stroke szűrések, testösszetétel és csontritkulás mérés. Mostantól ilyen vizságlatokra is jelentkezhetnek az egészségi állapotukra kíváncsi kaposváriak a Polgárok Házában.

Az új egészségközponttól azt várják a döntéshozók, hogy sokkal több ember vesz majd részt az itteni szűréseken, mint amennyien a kórházba elmennek. Márpedig ez nagyon fontos, mert egy-egy megbetegedés időben felismerve, jó eséllyel gyógyítható - mondta Szita Károly, Kaposvár polgármestere: "Azt vettük észre és azt tapasztaltuk, hogy szűrővizsgáltra ugyan invitálnak sokszor bennünket, de - hogy fogalmazzak finoman - ezt a szíves meghívást nem mindig vesszük igénybe. Sőt! Mondhatnám azt is, hogy alig vesszük igénybe. Abban bízunk, hogy ez itt talán könnyebb lesz. Nem a sorompón kell bejönni, hanem be lehet jönni a napi tevékenységünk és ténykedésünk közepette is."

Ezzel párhuzamosan természetesen a kórházi szűrések is tovább folytatódnak - tette hozzá a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója, Dr. Inczeffy István: "Mi nemcsak gyógyítunk, hanem megelőzünk is. Ez a hely pontosan ezt tükrözi: bátran jöjjenek ide hozzánk, ne féljenek! Ugyanakkor hangsúlyoznám, hogy azok a szűrővizsgálatok, amik a kórházban történtek, ott is folytatódnak."

A cél továbbra is az, hogy 2030-ra Kaposvár legyen Magyarország egyik legegészségesebb települése. Ezt a törekvést segítheti a város népegészségügyi programja, amely a maga nemében szintén egyedülállónak számít hazánkban - emelte ki kaposvári kórház korábbi főigazgatója, aki 17 évig állt az intézmény élén. Ma Dr. Moizs Mariann miniszteri főtanácsadó: "Kaposvár abban a szerencsés helyzetben van, hogy 2019 óta van egy saját népegészségügyi programja. Azt gondolom, hogy ez példaértékű, más város nincs az országban, nemcsak ahol ilyen egészségközpont nincs, hanem ilyen színvonalú és összetett egészségprogramjuk sincs"

A polgármestere ezúttal Gera Katalin kisplasztikájával köszöntötte meg az egészségügyi szakember munkáját, aki elmondta: a belügyi tárcánál egyik fő célja az, hogy az egészségtan már az óvodákban is hangsúlyosan megjelenjen.

Címkék: kortalan, pumpapálya, egészségközpont, Polgárok Háza, torna, egészségmegőrzés, prevenció, szűrés, szűrővizsgálat, egészségügyi anyagok, Kaposvár