Magyarországon a stroke, vagyis az agyinfarktus az egyik vezető halálok. Ezért is rendez ezentúl minden évben kongresszust a Magyar Stroke Társaság és a Magyar Neuroszonológiai Társaság. A siófoki nap programját ezúttal a kaposvári kórház szakemberei állították össze.

A kongresszusra az ország minden tájáról érkeztek szakemberek. Több mint 380-an hallgatták meg az előadásokat. 

- Diagnosztikai téren és terápiás szinten is nagyon sokat javult a stroke akut ellátási lehetősége - tette hozzá dr. Szapáry László, a Magyar Stroke Társaság elnöke.

A fórumon a stroke-ellátás legmodernebb és leghatékonyabb formájáról is szó esett. 

- A módszer abból áll, hogy ha sikerül hat órán belül kimutatni, hogy van-e nagy érelzáródás, akkor ebből a nagy érelzáródásból a csukló vagy a comb artéria szúrásával felmennek a trombusig és azt onnan eltávolítják. Ezzel helyreállhat szerencsés esetben a keringés - mesélte stábunknak dr. Nagy Ferenc, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház neurológiai osztályvezető főorvosa.

A stroke kialakulásának kockázata nagyobb az egészségtelen életmódot folytató embereknél és egyre több a fiatal érintett is. Fő rizikófaktornak az elhízás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség számít. Az agyi érkatasztrófa főbb tünetei: a beszédzavar, a végtaggyengeség és szájzug elferdülése. Ilyenkor azonnal mentőt kell hívni és mielőbb elkezdeni a szakértői beavatkozást. 

Címkék: stroke, konferencia, siófok, egészségügyi anyagok