rakonczai_912x110_kaposhu.png hirdetés
2021.09.27 - Hétfő
Adalbert
14ºC / 24ºC
Erősen felhős

A pollenallergiások érzékenyek lehetnek a zöldségekre és gyülömcsökre is 2021. Július 13. - Kedd 17:25 | Címkék: keresztallergia, gyümölcs, zöldség, pollen, egészségügyi anyagok

A keresztallergiára az életmódváltás lehet a legjobb módszer.

Erős pollenszezon várható az idén is, ez pedig különösen megterhelő lehet az allergiások számára. Nem ritka, hogy valaki nyers zöldségek, gyümölcsök elfogyasztása után is tünetekkel szembesül. Ez nem más, mint a pollen és étel közti keresztallergia. Egyéni érzékenységtől függ, hogy kinél mekkora mennyiség váltja ki a reakciókat, mértékét pedig az is befolyásolhatja, hogy éppen mennyi pollen van a levegőben.

"Nálunk a leggyakoribb a parlagfű-allergia, ezt mindannyian ismerjük, olyankor a fél ország tüsszög. De ilyenkor a banán, a dinnye, a sárgadinnye, az alma, illetve a csonthélyasok azok, amelyek szintén ilyen tüneteket válthatnak ki, ha elfogyasztjuk őket" - mondta el kérdésünkre Dr. Berta Gyula, allergológus-tüdőgyógyász szakorvos.

A panaszok általában közvetlenül étkezés után jelentkeznek. A legtöbb esetben csak enyhe tünetekkel, amelyek jellemzően nem állnak fent egy óránál tovább.

zöldség piac

"Azt mondja a beteg, hogy én 20 éve allergiás vagyok a parlagfűre, és azt vettem észre, hogyha beleharapok az almába vagy megeszek egy almát, akkor egy pár perccel utána, elkezd égni a szám, kicsit viszket, esetleg megduzzad a nyelvem, mi ezt úgy hívjuk, orális szindróma." - tette hozzá a szakorvos.

Megoldás lehet például, ha meghámozzuk vagy megfőzzük, megsütjük az adott élelmiszert, a hő ugyanis lebontja a reakciót kiváltó fehérjéket. De persze az érthető, ha a nyári hőségben senki nem akar forró ételeket enni, ezért mindig az okot érdemes megtalálni, hogy miért reagál érzékenyen a szervezet bizonyos élelmiszerekre.

"Tényleg nagyon gyakori az, hogyha a tejet és tejterméket valaki elkezdi nem fogyasztani - nyilván pótolva más jellegű élelmiszerekkel - azáltal nagyon sok minden elkezd regenerálódni. És nagyon jó látni azt, hogy már nem folyik az orra, már megtudja enni azt a dinnyét és azt a zellert is, tehát csak a szervezetet kell optimalizálni hozzá." - tudtuk meg Heszberger Edinától, dietetikus, táplálkozási szakértőtől.

Az elmúlt öt évben a felmérések szerint megduplázódott a pollenallergiások száma, és ma már a lakosság 30-40 százaléka produkál ilyen tüneteket.

Vissza az előző oldalra

Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
A böngészés folytatásával jóváhagyja a sütik használatát. Bővebb információ

Bezárás