- A nyár közepétől már a megújult, családbarát szülészet várja majd a kismamákat - jelentette be Kaposvár polgármestere a Facebook oldalán.

A szülészet felújítása tavaly februárban kapott zöld utat és több mint kétmilliárd forintos kormányzati támogatást.

A leendő szülészeti épületben az átalakítás során az egyes ellátó egységek elhelyezését racionalizálják. Az alagsorból az emeletre kerül a járóbeteg-ellátás és a kismamagondozás, megközelítésüket harmadik lift segíti majd. A földszinten egy blokkban kap helyet a szülőszoba, a császár műtő, az újszülött egység és a perinatális intenzív egység. A 2018-ban megnyitott Domány Sándor Reprodukciós Központ az eredeti helyén folytatja majd működését.

Az építkezés idejére a jelenleg az épületben végzett járó- és fekvőbeteg ellátás (szülészet-nőgyógyászat, újszülött-osztály, reprodukciós központ) átmenetileg az északi és sebészeti tömb épületeibe költözik. Egyik ellátási forma szüneteltetése sem szükséges, hiszen az új épületszárnyakban minden adott a kismamák, az újszülöttek és a betegek korszerű körülmények között történő ellátására.

Az intézmény vezetése új, tudományos fokozattal bíró fiatal osztályvezetővel, fiatal orvosokkal, non-doktor munkatársakkal, újszerű szemlélettel megkezdte a család- és bababarát szülészet megteremtését. Új protokollokat vezettek be, melyek a szakmai szempontok mellett a családközpontú ellátást is figyelembe veszik. Támogatják az anyatejes táplálást, valamint az úgynevezett aranyórát, vagyis a születést követően a lehető legmeghittebb körülményeket biztosítjuk a családoknak. Második éve zajlik a kismamák felkészítése a szülésre a kórház keretei között: szülész, szülésznő, gyermekgyógyász, védőnő szakértő előadásai, tanácsai segítik a családokat.

A részleg megújítása egyébként már korábban megkezdődött, amikor majdnem félmilliárd forintból a legmodernebb diagnosztikai és gyógyászati eszközökkel szerelték fel az osztályt.

Címkék: szita károly, szülészet, videó, egészségügyi anyagok, kaposvár