Alapos változást hozott az elmúlt 5-6 év az országos, ezen belül a Somogy megyei lakáspiac is. A 2014 körül indult ingatlanpiaci élénkülés után 2019 második felében lassulás kezdődött, majd a koronavírus-járvány megtorpanást hozott. A következő időszakban újabb élénkülés jöhet, elsősorban a lakáspiaci forgalom növekedhet - derül ki az ingatlan.com több mint 480 ezer eladó használt lakás és ház hirdetésének adatain alapuló elemzéséből. Az összefoglaló a Somogy megyei használt lakások és házak piacán történt változásokat és a február végi helyzetet mutatja be részletesen.

A lakáspiaci élénkülést jól mutatja, hogy a KSH hivatalos statisztikái szerint 2015 és a múlt év harmadik negyedéve között 74 százalékkal nőtt a használt lakóingatlanok - azaz a családi házak és lakások - átlagos négyzetméterára. A megyeszékhelyeken, valamint a fővárosban jelentősebb drágulás következett be, a kisebb városok és községek túlnyomó részét alacsonyabb mértékű áremelkedés jellemezte.

külföldi ingatlanok

Somogy megye ingatlanpiaci szempontból legkeresettebb városaiban és településein, például Siófokon, Kaposváron, Zamárdiban, Szántódon az eladásra kínált lakások és családi házak medián négyzetméterára idén február végén 423 ezer forintot tett ki. Ez 2015 elejéhez képest 151 százalékos emelkedést jelent. (A medián négyzetméterár azt jelenti, hogy meghirdetett lakások felét ennél alacsonyabb, másik felét pedig magasabb áron kínálták az eladók.)

Szántód az eladó lakóingatlanok tekintetében a legnagyobb áremelkedést produkálta a szóban forgó időszakban: idén februárban négyzetméterenként közel 1,1 millió forintért hirdették ezeket, ami jelentős, 309 százalékos emelkedést jelent a 2015-ös szintekhez képest. Hasonló mértékű drágulást könyvelhetett még el Balatonföldvár: 206 százalékkal emelkedtek a négyzetméterárak, amelyek így elérték a 612 ezer forintot.

somogy ingatlanhekyzet

Kaposváron, a megyeszékhelyen 102 százalékos növekedéssel 281 ezer forintra nőtt az eladásra kínált ingatlanok négyzetméterára. A már említett Szántód mellett Zamárdi is népszerű üdülőövezetnek számít a Balaton mellett, itt az árak - 145 százalékkal - 790 ezer forintra emelkedtek a kínálati piacon. Az ingatlan.com körképe szerint Somogy megyében a legalacsonyabb - 99 ezer forintos - négyzetméterárakkal Karádon találkozhatnak a vásárlók. Itt a növekedés 2015 óta mindössze 16 százalékos volt, így a legkisebb mértékű emelkedés köthető a településhez.

A várható tendeciákról Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy az idei az év elején élénkülés indult az országos lakáspiacon. Ez köszönhető az állami lakásprogram új elemeinek, többek között a kedvezményes - 5 százalékos - lakásépítési áfa újbóli bevezetésének, amely közvetett módon a használt lakások piacát is élénkíti. Valamint a csok keretében vásárolt lakások illetékmentessége is növelheti a lakáspiaci forgalmat.

“A lakáspiacon a járvány miatti bizonytalanság lecsengése után, a már említett lakástámogatási megoldások, valamint a gazdaság újraindulása eredményeként élénkülés várható, de ez elsősorban a lakáspiaci forgalomban fog jelentkezni. Azaz a múlt évhez képest emelkedhet az adásvételek száma, durva áremelkedés viszont várhatóan nem kíséri majd ezt az élénkülést, mert a lakóingatlanok ára az utóbbi években látott drágulás miatt elérte a megfizethetőség határait” - tette hozzá Balogh László.

Címkék: árak, ingatlan, Somogy, egészségügyi anyagok