Egyaránt hatékony és biztonságos a három-, illetve a négykomponensű influenza elleni védőoltás - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján szerdán. Galgóczi Ágnes hozzátette: az influenzának több vírustörzse ismert, az oltóanyagba minden évben más vírustörzsek kerülnek be, amelyeket az Egészségügyi Világszervezet határoz meg.

Közölte, a háromkomponensű oltóanyag két A és egy B, a négykomponensű ezek mellett még egy B vírustörzset tartalmaz. Felhívta a figyelmet arra, hogy az állam a védőoltást mindenkinek ingyen biztosítja. A főosztályvezető ismertette: az elmúlt 24 órában 48 idős, krónikus beteg halt meg a koronavírus-járvánnyal összefüggésben. Kiemelte, hogy az eddig elhunyt 1259 beteg csak 6 százalékának nem volt krónikus vagy alapbetegsége.

Az egy hónapja életbe lépett járványügyi készültségi időszak során 1542 rendőri intézkedésre volt szükség a védelmi intézkedések megszegése miatt - mondta az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Kiss Róbert kifejtette: a jogszabály szeptember 21-ei hatálybalépése óta 566 emberrel szemben intézkedtek amiatt, hogy tömegközlekedési eszközön nem vagy nem megfelelően viselte a maszkot. Kereskedelmi üzletekben, közintézmények területén a védelmi intézkedések megszegése miatt 976 emberrel szemben intézkedtek.

Az alezredes azt is elmondta, hogy csütörtöktől a magyar-ukrán viszonylatban megnyitják a kétoldalú személyforgalom biztosítása érdekében a barabási közúti határátkelőhelyet, amely tervezetten 7 és 19 óra között lesz nyitva.

Címkék: koronavírus, operatív törzs, influenza, egészségügyi anyagok