Tavaly szeptember végén indult a város és a Kaposi Mór Oktató Kórház közös szabadegyeteme, amelynek előadásai azt a célt szolgálják, hogy 2030-ra Kaposvár a legegészségesebb városok egyike legyen. A koronavírus járvány miatt azonban az év eleji szemesztert kénytelenek voltak törölni.

A hosszúra nyúlt szünet után tegnap újraindult az egészség szabadegyetem. Az első előadások a koronavírus járványról szóltak. Az előzményekről, elterjedéséről a világban, illetve az első hullám hazai tapasztalatairól.

"Ez az új koronavírus fertőzés könyebben terjed emberről emberre, tehát jobban adaptálódott az emberhez és tünetmentes, vagy csak nagyon enyhe tünetekkel rendelkező fertzőzöttek is terjeszthetik. Igazából a látens fertőzési láncok azok, amelyek ezt a vírust képessé teszik arra, hogy ilyen hatékonyan tudjon terjedni világszerte és ennyire nehéz legyen megfékezni. A korábbi másik két koronavírus sokkal több tüneteket okozott, sokkal súlyosabb megbetegedést okozott, sokkal könyebb volt megtalálni az eseteket és sokkal könnyebb volt megszakítani a fertőzési láncokat." - emelte ki előadásában dr. Oroszi Beatrix járványügyi szakértő.

A kaposvári kórház számtalan lépést tett a megelőzés, az egészségügyi dolgozók, a betegek és a hozzátartozók védelme érdekében. Az intézmény főigazgatója, Moizs Mariann az általuk bevezetett intézkedésekről beszélt.

"Két dolog volt a záloga annak, hogy Somogy megye és Kaposvár viszonylag kis esetszámokkal megúszta, a járvány első hullámát. Ez a lakosságnak a fegyelmezettsége volt, nagyon-nagyon nagy köszönettel tartozom és tartozunk érte. A másik pedig az, hogy a kórház tette a dolgát mások helyett is. Én azt gondolom, hogy ez a két tényező járult ahhoz hozzá, hogy nem kerültünk ilyen helyzetbe, de azt is el szeretném mondani, hogy kerülhetünk. Tehát az nem elég, hogy van egy, bízzunk benne, hogy jó kórházunk, kórházon kívül önöknek, mindenkinek tenni kell azért, hogy ilyen scenáriók ne fordulhassank elő." - mondta el a főigazgató.

Az intézmény stratégiai igazgatója, prof. dr. Repa Imre az egyéni felelősséget emelte ki, vagyis hogy az emberek vegyék figyelembe a kézmosás, a maszkhordás és az egészségmegőrzés fontosságát. A szabadegyetem tegnap tartott előadásait szombat délután három órától lehet megnézni a Kapos Televízió műsorán. A következő előadásokat pedig online élőben és felvételről szintén nálunk.

A szerdai előadás itt tekinthető meg:

Egészség Szabadegyetem 2020. 09. 16.

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

OLTASSA BE MAGÁT ÖN IS!

Címkék: Kaposi Mór, szabadegyetem, egészségügyi anyagok, online, előadás, kórház