A magyar kormány „Tisztítsuk meg az Országot!” elnevezéssel nagyszabású projektet indít a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretein belül. A cél, hogy több közreműködő szervezettel közösen felszámolják az elmúlt évtizedekben felhalmozódott, illegálisan lerakott hulladékokat.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a közreműködő szervezetek mindegyikénél kiválasztott egy olyan pilot helyszínt, amely alkalmas lehet a hulladék felszámolásához szükséges intézkedések elemzésére. Az első pilot projektek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által kezelt úthálózat melletti területen valósultak meg. Ezen akciók tapasztalata és az elmúlt időszakban végzett részletes, országos felmérések alapján a közútkezelő elkészítette az állami, országos közúthálózat melletti területek szennyezettségi térképét.

Általánosságban elmondható, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az elmúlt 5 évben évente átlagosan közel 11 ezer tonna, döntő többségében illegálisan kidobott hulladékot gyűjtött össze és szállított el biztonságos lerakókba az országos, 32 ezer kilométeres közúthálózat területéről. A társaság az elmúlt 10 évben számos önálló országos szemétgyűjtési, szemléletformáló akciót szervezett több tízezer önkéntes bevonásával, és csatlakozott olyan nagy kampányokhoz, mint a „TeSzedd!”. A közútkezelőnél a saját munkavállalókon kívül a társaságnál dolgozó, a közfoglalkoztatotti programban szereplő több száz fő is kiemelten foglalkozik szemétszedéssel, továbbá az Országos Polgárőr Szövetség tagjai is aktívan segítenek fellelni az illegális hulladéklerakókat az állami utak mentén.

Tisztítsuk meg az Országot! program: elkészült a közutak melletti területek szennyezettségi térképe

A magyar kormány „Tisztítsuk meg az Országot!" elnevezéssel nagyszabású projektet indít a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretein belül. A cél, hogy tö...

 

Címkék: gumiabroncs, éget, veszélyes hulladék, környezetkárosítás, minta, példa, térfigyelő, egészség, kamera, illegális, bírság, büntetés, egészségügyi anyagok