Még az egyik kiskutyán is rózsaszín lufi lógott a szerdai mellrák elleni sétán Kaposváron. A rendezvényen rengeteg gyógyult beteg vett részt.

- 40 éve lesz, hogy meggyógyultam. Jól érzem magam, élem a mindennapjaimat. Örülök, hogy tényleg teszünk azért, hogy felhívjük a figyelmet erre a témára - tette hozzá Forró Gyuláné.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere az eseményen kiemelte: a megyeszékhely azt a célt tűzte ki célul, hogy 2030-ra az ország legegészségesebb városa legyen.

Évente több mint kétezer nő hal meg emlőrákban Magyarországon, pedig az időben felfedezett esetek nagy része gyógyítható lenne. Erre hívták fel a figyelmet a Kaposváron egy séta keretében.

1 Likes, 0 Comments - KaposPont (@kapospont) on Instagram: "Évente több mint kétezer nő hal meg emlőrákban Magyarországon, pedig az időben felfedezett esetek..."

Kaposvár hetedik alkalommal rendezte meg ezt a figyelemfelhívó sétát. A mellrák ugyanis a második leggyakoribb daganatos megbetegedés hazánkban. Évente több mint 2300 nő hal bele, miközben az időben felfedezett esetek 80 százaléka gyógyítható lenne.

- Mi azért küzdünk, hogy minél tovább élhessenek az anyukák, a hölgyek egészségesen - nyilatkozta az eseményen Neszményi Zsolt, Somogy megyei kormánymegbízott.

Ebben a küzdelemben a legnagyobb segítség az ingyenes szűrővizsgálat. Somogyban szerencsére évről-évre egyre többen mennek el mammográfiára, de még így is csak a lakosság 30-40 százaléka vesz részt ezeken.

- Növekszik az emlődaganatok száma, ugyanakkor csökken a halálozás, ebben egyértelműen a szűrésnek van szerepe, hisz ezáltal több daganat kerül felismerésne. Mivel ezek a korai stádiumban kerülnek diagnosztizálásra, halálozási mutatókban nem jelennek meg, hisz gyógyíthatóak, és ezek a mutatók ezáltal kedvezőbben alakulnak - válaszolta Dr. Fadgyas Erzsébet, megyei tisztifőorvos.

A szerdai mellrák elleni sétán nemcsak az emlődaganatra, hanem a férfiaknál előforduló posztatarákra is felhívták a figyelmet a résztvevők. Ők kék lufival a kezükön vonultak végig Kaposvár sétálóutcáján.

Címkék: séta, mellrák, egészségügyi anyagok, kaposvár