Sokan viselték a mellrák elleni küzdelem jelképét, a rózsaszínű lufit és szalagot kedd délelőtt a Kossuth téren. Kaposváron hatodszor szerveztek sétát azért, hogy minél szélesebb körben felhívják a nők figyelmét a daganatos betegségre.

mellrák séta

"Fontosnak tartom a figyelmemfelkeltést, hogy az emberek figyeljenek oda magukra, hogy menjenek el az ingyen meghirdetett szűrővizsgálatokra, mert bizonyított tény, hogy amit időben felismerünk, azt sokkal könnyeben tudjuk gyógyítani." - mondta el a sétán részvevő Simon Edit.

Ma azonban nemcsak az érintettek vettek részt a sétán, sok iskolást is bevontak a programba.

"Úgy gondolom, hogy az a cél, hogy közösen összefogjunk és a fiatal generációkkal, gyerekekkel elsősorban tudatósítsuk, hogy ez egy olyan probléma, ami ellen közösen fellépve, az egészséges életmód és a tudatos életmód favorizálásával visszaszorítható." - jelentette ki Lajos László, pedagógus.

mellrák séta

A szakemberek szerint a 45 és 65 év közötti nők esetében nagyon fontos a mellrákszűrés. Tíz évvel ezelőtt még 60 százalékos volt a résztvételi arány a mammográfiai vizsgálatokon, az utóbbi években azonban jelentősen csökkent azok száma, akik elmennek szűrésre.

"Somogy megyében lehetne jobb a részvételi arány, hiszen gyakorlatilag többen jönnek meghívott szűrésre, mint önállóan. 40% fölött van egyébként a részvétel, de minden évben azért dolgozunk, hogy ez a részvételi arány jelentősen nőjön." - foglalta össze Dr. Fömötör Márton, megyei tisztiorvos.

A mammográfiai szűrések időpontjait részletesen itt böngészhetik. Októberben még négy alkalommal, 18-án, 19-én, 29-én és 30-án lesznek ingyenes vizsgálatok.

Címkék: figyelemfelhívás, mellrák, séta, szűrés, egészségügyi anyagok