A Z generáció zenekar műsorával köszöntötték ma a Magyar Vöröskereszt somogyi önkénteseit a Kapos Hotel kristálytermében. A megyei szervezet jeleneg 3000 tagot számlál, ebből 900-an önkéntesek. Egyre több diák csatlakozik hozzájuk.

"Ami nagyon érdekli a fitalalokat, az az elsősegélynyújáts és ez nálunk nagyon jól megy a megyében. Önkénteseik ott vannak a rendezvényeken is, bárki láthatja őket akár ha majd jönnek a focisták például az ifjúsági sportfesztiválra. Továbbá nagyon elkötelezettek, egyrészt a tanulmányaik iránt, nagy öröm amikor visszajönnek úgy hogy már orvostanhallgatók, vagy éppen a mentőszolgáltanál mentőtisztként dolgoznak" - összegezte Jakodáné Jendrek Zsuzsanna, a Magyar Vöröskereszt elnökségi tagja.

vöröskereszt világnap

Szita Károly, Kaposvár polgármestre is köszönetett mondott a vöröskereszteseknek áldozatos és kitartó munkájukért.

"Önök amikor baj van, nem azt nézik, hogy kin kell segíteni. Nem azt nézik, hogy ki az akin segíteni kell, vagyis ki ő aki segítségre szorul. Nem azt nézik hogy hibázott e, amiért segítségért szorul. Hanem egyetlen egyet néznek, hogy szüksége van az önök támaszára és az önök segítségére" - mondta el a polgármester.

A mai ünnepségen több elismerést is átadtak. Díjat kapott Benke Gyuláné is, aki kislány kora óta vöröskeresztes. Azóta is nagy odaadással végzi munkáját, ami egyebek mellett az adományok kezelését és a véradások szervezését jelenti.

Benke Gyuláné is díjat vehetett át
Benke Gyuláné is díjat vehetett át

"Voltak nehézségek, de mindent leküzdöttünk és ez egy olyan szép hivatás, amikor arról van szó, hogy embereken, elesetteken kell segíteni. Én inkább tízszer adok, minthogy egyszer kapjak, nekem ez a mottóm" - tette hozzá Benke Gyuláné.

A vöröskereszt és a vörösfélhold világnapja egyébként május nyolcadika. 1828-ban ugyanis ezen a napon született a svájci Henri Dunant, a Nemzetközi Vöröskereszt alapítója.

A díjazottak teljes listája: 

VÖRÖSKERESZTES TEVÉKENYSÉGÉRT KITÜNTETÉS EZÜST FOKOZAT:

Magyar Béláné Nagy Klára, Simonfa

VÖRÖSKERESZTES TEVÉKENYSÉGÉRT KITÜNTETÉS BRONZ FOKOZAT:

Wolf Istvánné Csordás Ilona, Barcs

VÖRÖSKERESZTES TEVÉKENYSÉGÉRT DICSÉRŐ OKLEVÉL:

Benke Gyuláné Papp Mária, Barcs

A MAGYAR VÖRÖSKERESZT SOMOGY MEGYEI SZERVEZETE A VÖRÖSKERESZT ÉRDEKÉBEN VÉGZETT KIEMELKEDŐ TEVÉKENYSÉGÉÉRT OKLEVELET ADOMÁNYOZOTT:

BL YachtClub, Balatonlelle
Pálfiné Hollós Erika, Zákány
Kuti Ottóné, Vése
Alexy Erika, Siófok
Szabó Józsefné, Marcali
Kaposvár Plaza
Most Médiacsoport

Címkék: önkéntesek, vöröskereszt, világnap, elismerés, egészségügyi anyagok