A 8 hetes Pannát fejlesztik a mentorháznak helyet adó Napsugár Gyógypedagógiai Központban. Az anyuka fontosnak tartotta, hogy minél korábban szakemeberek is foglalkozzanak a picivel.

Panna a Napsugár Otthon foglalkozásán
Panna a Napsugár Otthon foglalkozásán

"Születésénél akadtak némi problémák a fejlődésében és ezeket próbáljuk meg itt korrigálni, javítani." - mondja Panna anyukája, Vimola Hajnalka.

Pannával hetente egyszer jönnek ide, de a gyakorlatokat otthon is elvégzik, a sikeres fejlesztés érdekében. A kaposvári mentorházban a koraszülöttek minél korábbi fejlesztését kiegészítik majd más újszerű terápiákkal is.

"Olyan élményszerű terápiákkal fogjuk kiegészíteni ami ma még nem annyira elterjed. Ilyen például az állatasszisztál terápia és a zeneterápia. Ezek be fognak kerülni a koraszülött gyermekek fejlesztési lehetőségeibe." - árulta el Proszonyák Zsuzsanna, a megyei mentorház vezetője.

A mentorprogram megvalósítására a Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány 577 millió forintot nyert. A pécsin kívül Szegeden és Debrecenben alakítanak ki régióközpontokat. A programba várhatóan körülbelül 1500 szülőt vonnak be és ezer gyermeknek nyújtanak majd segítséget.

mentorház

Dr. Nagy Éva, a Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány projekt menedzsere kérdésünkre elmondta, hogy a céljuk az, hogy a szülők a lehető legkorábban megtalálják a korai fejlesztőket, a szakorvoskat. A Dél-Dunántúli régióban nagyon sok a zsáktelepülés, ahonnan nehezen hozzák be a szülők a gyermekeket. A pályázat keretében kisbuszokat is vásárolnak - tette hozzá.

Magyarországon minden tizedik gyermek koraszülött, azaz a 37. hét előtt jön a világra. A Dél-Dunántúli régióban ez az arány 9 százalék. A mentorprogram célja, hogy olyan esélyekkel induljanak az életben a koraszülöttek, mint egészséges társaik. A mentorházakkal 27 új munkahelyet is teremtenek a régióban. A kormány a következő négy évben 6 milliárd forintot fordít a koraszülöttekkel történő speciális foglalkozásra és a mentorházak kialakítására.

Címkék: mentorház, korai fejlesztés, koraszülött, egészségügyi anyagok, Kaposvár