Egymást érték a betegek a héten a Béke utcai gyermekorvosi rendelőben. Dr. Pavlovics György azt mondja: a hideg idő ellenére rendkívül sok a megbetegedés. Másfélszerese a szokásosnak. A bakteriális fertőzéseken kívül sok az influenzás, de a vírus okozta mononukleózis is előfordul.

- Legfőbb tünetei közé tartozik a magas, hosszan elhúzódó láz, elesettség. Leggyakrabban a kamaszoknál és a fiatalabb felnőtteknél mutatható ki a betegség - tette hozzá Dr. Pavlovics György.

Nagy a forgalom a rendelőkben.
Nagy a forgalom a rendelőkben.

A mononukleózis, más néven csókbetegség a fiatalok betegsége. Húsz-harminc éves kor felett már nem nagyon fordul elő, de a fertőzésen a lakosság 90 százaléka átesik Aki pedig már egyszer átesett ezen, az a védettséget is megszerezte.

Dr. Papp Erzsébet azt tapasztalja, hogy szinte minden héten kórházba kerül 1-2 fiatal, mononukleózissal.

- Elhúzódó betegségről van szó. Ha egy páciensnek több mint 10 napon át magas láza van, akkor kerülhet kórházba egy beteg, illetve ha a laborvizsgálatok után a májműködésre vonatkozó mutató értékek eltérnek a normálistól - válaszolta Dr. Papp Erzsébet, Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Infektológiai Osztályának főorvosa.

A vírust leggyakrabban vérvétellel tudják kimutatni. A hosszan elhúzódó betegségnek szövődményei is lehetnek. A középfülgyulladáson kívül, májgyulladás és agyhártyagyulladás is előfordulhat.

Címkék: mononukleózis, influenza, somogy megye, egészségügyi anyagok